Ένα από τα παραδοσιακά Ποντιακά γλυκά, που έφτιαχναν το φθινόπωρο. Κάτι ανάμεσα σε μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού, αφού η σύστασή του προσομοιάζει και στα δύο. Στις μέρες μας το συνηθίζουν στην Βόρεια Ελλαδα, αλλά είναι διαδεδομένο και στη Θεσσαλία.
Ένας «θησαυρός γεύσης» με φρέσκα σύκα
Για το γλυκό του κουταλιού χρειάζεσαι άγουρα μικρά σύκα. Για την μαρμελάδα ώριμα και λιωμένα. Στο «βασιλικό» όμως Ποντιακό ρετσέλι, τα σύκα τα θέλουμε ώριμα και ολόκληρα, με το κοτσανάκι τους για να μην διαλυθούν.
Υλικά συνταγής
- 2 κιλά σύκα ολόκληρα (με το κοτσάνι).
- 1 κιλό ζάχαρη.
- 2-3 ποτήρια νερό.
Τρόπος παρασκευής
- Πλένουμε τα σύκα πολύ καλά.
- Φτιάχνουμε σιρόπι, βράζοντας σε μεγάλη κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη, σε σιγανή φωτιά.
- Μετά από 1-2 βράσεις, ρίχνουμε τα σύκα.
- Τα αφήνουμε να σιγοβράσει για 1½ ώρα, γιατί τα σύκα θα βγάλουν τα νερά τους. Σε αραιά διαστήματα αφαιρούμε τον αφρό και ανακατεύουμε.
- Όταν τα σύκα μαραθούν, τότε το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Συμβουλές για το Ρετσέλι
- Μην σας ανησυχήσει το γεγονός πως τα πιο μελωμένα σύκα θα ανοίξουν στο μαγείρεμα. Αυτό είναι καλό.
- Ρίξτε μια σταγόνα σιρόπι στο νύχι σας. Αν δεν απλώσει, αλλά σταθεί όπως πέσει, το σιρόπι έχει δέσει καλά. Αν απλώσει, αφήστε το να δέσει.
- Αν το σιρόπι δεν έχει δέσει καλά ή δεν είστε σίγουροι πως έχει δέσει, αποστειρώστε τα βαζάκια. Ειδάλλως δεν χρειάζεται.
- Το γλυκό πρέπει να κρυώσει τελείως, πριν το βάλουμε σε βαζάκια. Αυτό σημαίνει πολλές ώρες (περίπου 12 ώρες).
- Μπορούμε να διατηρήσουμε το Ρετσέλι σε γυάλινα βάζα, που είναι πολύ καλά πλυμένα και τελείως στεγνά. Πριν βιδώσετε το καπάκι, βάλτε πάνω στον λαιμό ένα αλουμινόχαρτο. Μπορείτε να το συντηρήσετε και στο ψυγείο, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.
- Το Ρετσέλι διατηρείται πάνω από χρόνο.
Καλή σας όρεξη!
Ιδέες για το Ρετσέλι
- Τρώγεται σκέτο, αλλά δοκιμάστε το και πάνω σε φέτα χωριάτικου ψωμιού, με λίγο βούτυρο!
- Το Ρετσέλι μπορεί να συνδυαστεί τέλεια και με γιαούρτι.
Δείτε επίσης: Συνταγή για Μουχούλια
– Η εικόνα του άρθρου δημιουργήθηκε με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.
