Σκληρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα

Μοιραστείτε το

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση της Αθήνας προς την Άγκυρα. Μετά την προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το Ελληνικό Υπουργείου Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει τα γεγονότα και τις ευθύνες της, εγκαταλείποντας τον αναθεωρητισμό.

Αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας από την Τουρκία


Τι απάντησε η Αθήνα

Η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας.

Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού. Για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευση τους.

Αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός. Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι μόνον.

Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας – και ιδίως της γείτονος Τουρκίας – να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω.


Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση του, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, με αφορμή δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών την 19η Μαΐου, ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, μίλησε για «φανταστικούς ισχυρισμούς κατά της ιστορίας της Τουρκίας».

«Στην πραγματικότητα, αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που στοχεύουν στην ιστορία μας δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική, τη συνείδηση ​​και τη δικαιοσύνη. Αυτή η ρητορική είναι ασυμβίβαστη με τους στόχους μας για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων. Και αφήνει μια αρνητική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές».

Επίσης η Τουρκική πλευρά σημείωνε ότι «ακραίοι κύκλοι στην Ελλάδα προσπάθησαν να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα» και ότι «ορισμένοι πολιτικοί διαστρέβλωσαν τα ιστορικά γεγονότα, έχοντας πολιτικά κίνητρα»….

Μοιραστείτε το