Πέθανε ο θρυλικός Σαμψών

Μοιραστείτε το

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου ο θρυλικός Σαμψών, σε ηλικία 90 χρόνων. Ένας παλαιστής – θρύλος, που για πολλά χρόνια γύριζε την Αθήνα καθώς και όλη την Ελλάδα, δίνοντας παραστάσεις μέσα από τις οποίες επιδείκνυε την απίστευτη δύναμη του.

Ο γνωστός σε όλους «Σαμψών» είχε διακριθεί ως πρωτοπαλαιστής και μασίστας. Το όνομά του γράφτηκε με χρυσά γράμματα σε αυτό το είδος λαϊκής ψυχαγωγίας. Που συνάρπαζε το κοινό σε πλατείες και χωριά επί δεκαετίες. Καθιστώντας τον μαζί με τον μαζί με τον Παναγή Κουταλιανό, σε κορυφαίους μασίστες της Ελλάδας.

Ένας ΗΡΩΑΣ που δόξασε την Ελλάδα

Από την περασμένη Δευτέρα νοσηλευόταν με πνευμονία στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα». Ενώ όπως έγινε γνωστό πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Έφυγε από τη ζωή σύμφωνα με τους οικείους του, «όπως το επιθυμούσε, γρήγορα και ανώδυνα».


Ποιος ήταν ο Σαμψών

Ο Γιάννης Κεσκελίδης ή Κεσκιλίδης – «Σαμψών» γεννήθηκε στην Καλαμαριά, στις 5 Ιουνίου 1929. Προερχόταν από οικογένεια Ποντίων, η οποία έφθασε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Όταν ήταν ακόμα σε μικρή ηλικία η οικογένεια του μετακόμισε στην Αθήνα. Ενώ μέχρι και το τέλος ζούσε στην περιοχή της Νέας Ιωνίας.

Ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό, καθώς εντάχθηκε στο δυναμικό του Πειραϊκού Συνδέσμου, ως αθλητής ελευθέρας πάλης. Τα επόμενα χρόνια διακρίθηκε σε σωρεία διοργανώσεων, τόσο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής σε ηλικία μόλις 12 ετών, ο μικρός Γιάννης δεν δίστασε να τα βάλει με ένα Γερμανό αξιωματικό. Όχι μόνο πάλεψε, αλλά νίκησε τον εκπαιδευμένο στρατιώτη και έδειξε από νωρίς την κλίση του στην πάλη….

Από τη δεκαετία του ’50 ασχολήθηκε με αγώνες επιδείξεως της τεράστιας δύναμής του σε ανοικτούς χώρους (πλατείες, πάρκα κλπ). Δίνοντας παραστάσεις που τον κατέστησαν πάρα πολύ δημοφιλή.

Από τα πλέον γνωστά νούμερα του ήταν αυτό όπου ξάπλωνε στον δρόμο και πάνω από το σώμα του περνούσαν τριαξονικά φορτηγά! Ενώ όσοι τον είδαν ζωντανά έχουν να θυμούνται το ματωμένο του πρόσωπο, καθώς έσπαγε ξύλα και πέτρες με το κεφάλι του.

Το 2014 είχε διοργανωθεί στη γειτονιά του, τη Νέα Ιωνία, λαϊκός αγώνας δρόμου «Ολύμπιος Σαμψών» προς τιμήν του. Μάλιστα ο Γιάννης Κεσκιλίδης είχε δώσει παρών, παραδίδοντας τα βραβεία στους νικητές.

Μοιραστείτε το