Στην Οινόη η προτομή του Χρύσανθου

Μοιραστείτε το

Μπροστά από το πρώην Δημοτικό Σχολείο στην Οινόη της Κοζάνης αποφασίστηκε να τοποθετηθεί η προτομή του Χρύσανθου Θεοδωρίδη. Ένα μνημείο, ως ελάχιστο δείγμα τιμής, ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης του έργου του.

Η κληρονομιά του Χρύσανθου στέκεται φάρος για τις επόμενες γενιές


Μνημείο Χρύσανθος Θεοδωρίδης

Tην τοποθέτηση της προτομής του Χρύσανθου Θεοδωρίδη καθώς και μιας παράστασης για την Γενοκτονία των Ποντίων, μπροστά από το πρώην Δημοτικό Σχολείο στην Οινόη και νυν γραφεία της Τοπικής Κοινότητας, αποφάσισε το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Οινόης Κοζάνης με την επωνυμία «ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ», έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας.

Να σημειωθεί πως ήδη έχει εγκριθεί το αίτημα του εν λόγω Συλλόγου για την «ανέγερση μνημείου Χρύσανθου Θεοδωρίδη», προϋπολογισμού δέκα χιλιάδων (10.000,00 €) ευρώ με ΦΠΑ. Ένα έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στην εξέλιξη αυτή σημαντικότατο ρόλο επιτέλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Νέας Γενιάς, Αθλητισμού και Πολιτισμού κα Όλγα Πουταχίδου, με καταγωγή από την Οινόη.

Τον σχεδιασμό και την κατασκευή του μνημείου ανέλαβαν τα μέλη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ενώ τα υλικά που επιλέχθηκαν θα συμβάλουν στην ανάδειξη του μνημείου και την αναλλοίωτη διατήρησή του στον χρόνο.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19:00
στην Οινόη ΚΟΖΑΝΗΣ

Στην Οινόη η προτομή του Χρύσανθου


Το αηδόνι του Πόντου

Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης γνωστός απλά και ως Χρύσανθος, γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1934, στην Οινόη της Κοζάνης. Έφυγε από τη ζωή στις 30 Μαρτίου 2005, σε ηλικία 71 ετών. Υπήρξε ένας από τους γνωστότερους τραγουδιστές της Ποντιακής μουσικής και ένας από τους, κατά γενική ομολογία, καλύτερους ερμηνευτές της.

Το αηδόνι του Πόντου, όπως τον αποκαλούν, αποτέλεσε για πάνω από μισό αιώνα πηγή έμπνευσης, δύναμης και κουράγιου, για τον βίαιο ξεριζωμό του πονεμένου λαού του Πόντου.

Τραγούδησε την ξενιτιά, κυρίως για τους Πόντιους μετανάστες του εξωτερικού, καθώς και την αντίσταση και τον αγώνα του Ποντιακού λαού εναντία στον αδίστακτο Τούρκο τύραννο. 

Η κληρονομιά του στέκεται φάρος για τις επόμενες γενιές, που θα τον μνημονεύουν πάντα μέσα από τα 200 και πλέον Ποντιακά τραγούδια που ερμήνευσε και συνέγραψε. Τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ποντιακής μουσικής μέχρι σήμερα…


Διαβάστε επίσης: Μνημείο για τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη

Μοιραστείτε το