Μνημείο για τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη

Μοιραστείτε το

Το δικό του μνημείο θα αποκτήσει ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης. Ένας από τους γνωστότερους Πόντιους καλλιτέχνες και ένας από τους, κατά γενική ομολογία, καλύτερους ερμηνευτές της Ποντιακής μουσικής σκηνής.

Μνημείο – ανδριάντας στη μνήμη του, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς των Ποντίων όλου του κόσμου


Ανέγερση μνημείου

Στην ομόφωνη έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΑΠ (Τοπικός Πόρος), προκειμένου να γίνει ανέγερση μνημείου για τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το θέμα για ανέγερση μνημείου ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Τσιούμαρη. Ενώ το προτεινόμενο έργο (προϋπολογισμού 10.0000 ευρώ), περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή και την τοποθέτηση της προτομής – μνημείου.

Τον σχεδιασμό και την κατασκευή του μνημείου θα αναλάβουν τα μέλη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ενώ τα υλικά που θα επιλεγούν θα συμβάλουν στην ανάδειξη του μνημείου και την αναλλοίωτη διατήρησή του στο χρόνο.

Η τοποθέτηση του μνημείου θα γίνει σε περίοπτη θέση στο χωριό – γενέτειρα του, την Οινόη της Κοζάνης. Ως ελάχιστο δείγμα τιμής, ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης του έργου του.

Όπως αναφέρεται και στο σκεπτικό της απόφασης:

«Το αηδόνι του Πόντου, όπως τον αποκαλούν, αποτέλεσε για πάνω από μισό αιώνα πηγή έμπνευσης, δύναμης και κουράγιου για τον βίαιο ξεριζωμό του πονεμένου λαού του Πόντου».


Χρύσανθος Θεοδωρίδης

Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης είναι ο Πόντιος καλλιτέχνης, που λειτούργησε ως γέφυρα επικοινωνίας και ένωσε, μέσα από τα τραγούδια του, τον προσφυγικό Ελληνισμό με τις αλησμόνητες πατρίδες. Τραγούδησε την ξενιτιά, κυρίως για τους Πόντιους μετανάστες του εξωτερικού, καθώς και την αντίσταση και τον αγώνα του Ποντιακού λαού εναντία στον αδίστακτο Τούρκο τύραννο.

Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης, γνωστός απλά και ως Χρύσανθος, γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1934 στην Οινόη του Νομού Κοζάνης. Από γονείς Έλληνες του Πόντου που κατάγονταν από το Πεζιρκιάν Κιατσίτ (σήμερα Εσκί Γκετσίτ) της επαρχίας του Καρς.

Αποτελεί έναν από τους γνωστότερους τραγουδιστές της Ποντιακής μουσικής

Η κληρονομιά του στέκεται φάρος για τις επόμενες γενιές, που θα τον μνημονεύουν πάντα μέσα από τα 200 και πλέον Ποντιακά τραγούδια που ερμήνευσε και συνέγραψε. Τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ποντιακής μουσικής μέχρι σήμερα…


– Διαβάστε επίσης: Μνήμη μου σε λένε ΧΡΥΣΑΝΘΟ

Πηγή

Μοιραστείτε το