Συζεξία – Το Μουσικό Ντοκιμαντέρ

Μοιραστείτε το

Ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης και ο Μιχάλης Καλιοντζίδης μας παρουσιάζουν τη «Συζεξία» μέσα από ένα πολύ όμορφο μουσικό ντοκιμαντέρ, με ενδιαφέρουσες ιστορίες από τη ζωή των δύο πρωταγωνιστών και πολύ μουσική.

Συζεξία της ψυχής της φωνής, με την καρδιά της λύρας


Τι σημαίνει «συζεξία»

Τη λέξη «συζεξία» τη χρησιμοποιούσαν οι Πόντιοι για να περιγράψουν τη συνεργασία δύο γεωργών, οι οποίοι είχαν από ένα ζώο μόνον ο καθένας και ένωναν τις δυνάμεις τους, ώστε να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Εδώ χρησιμοποιείται μεταφορικά και παραπέμπει στη «Μουσική Συζεξία», συμβολίζοντας τη συνεργασία του Παναγιώτη Θεοδωρίδη με τον Μιχάλη Καλιοντζίδη.

Οι οποίοι ενώνουν φωνή και λύρα αντίστοιχα, προετοιμάζοντας το έδαφος ώστε με πολύ μεράκι και αγάπη να «καλλιεργήσουν» στο «χωράφι» της Ποντιακής μουσικής. Με στόχο να καρποφορήσει και να επιστραφεί η σοδειά του ως μουσικό αντίδωρο, στα αυτιά και τις ψυχές όλων…

Συζεξία… της μαεστρίας της απλότητας με το Ποντιακό βίωμα, που αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία σε αυτή τη μουσική δημιουργία. Προϊόν χαρισματικής έμπνευσης σε ευφορικές αλλά και ιδιαίτερες στιγμές του Μιχάλη και του Παναγιώτη.


Μιχάλης Καλιοντζίδης – Παναγιώτης Θεοδωρίδης

Η «Συζεξία» περιλαμβάνει CD με δέκα νέα τραγούδια, με ξεκάθαρη βάση τη μουσική μας παράδοση και τις επιρροές της στη διαδρομή των δύο πρωταγωνιστών. Σε μουσική και στίχους των Μιχάλη Καλιοντζίδη και Παναγιώτη Θεοδωρίδη. Ένα DVD με το μουσικό ντοκιμαντέρ «Συζεξία» και ένα πολυσέλιδο «χορταστικό» ένθετο, που περιέχει μεταξύ άλλων, τα τραγούδια και τη μετάφραση τους, φωτογραφίες, κείμενα κ.α.

Συζεξία του χθες με το σήμερα, με το μουσικό βλέμμα έντονα στραμμένο στο αύριο

Δείτε παρακάτω το μουσικό ντοκιμαντέρ «Συζεξία». Γυρισμένο με πολύ συναίσθημα, περίσσευμα ψυχής και σεβασμού σε αυτό που αγαπούν και συνεχίζουν να υπηρετούν με τις ταπεινές τους δυνάμεις, δύο σημαντικοί σύγχρονοι εκφραστές της Ποντιακής μούσας, ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης και ο Μιχάλης Καλιοντζίδης.

* Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο χωριό Διπόταμος του νομού Καβάλας.


– Διαβάστε επίσης: Ο Σταύρος Ξαρχάκος μελοποίησε Ποντιακό στίχο

Μοιραστείτε το