Του Τασκίν

Μοιραστείτε το

Το Ποντιακό τραγούδι «Του Τασκίν» γράφτηκε από τον αείμνηστο Χρήστο Αντωνιάδη. Ένα τραγούδι με σημείο αναφοράς μια ερωτική ιστορία που εκμυστηρεύεται ο φίλος στον αδελφικό φίλο, για να παρηγορηθεί από τα βάσανα του έρωτα του!

«Αδελφέ μ’ για έλα κάτσον, σ’ άκλερον τ’ εμόν το γιάν’
Κάτ’ θα μυστηρεύκουμαι, να παρηγορεύκουμαι…»


Ειρήνη Χρυσοβαλάντου Σαχταρίδου

Η Ειρήνη Χρυσοβαλάντου Σαχταρίδου, είναι μόλις 22 ετών, όμως κουβαλά πολλές παραστάσεις, από την παραδοσιακή μουσική των προγόνων της. Και αυτό γιατί, μεγάλωσε με τη γιαγιά της Σοφία, τη γνωστή παρχαρομάνα Σανξαρίνα, που από μικρό μωρό, της εξιστορούσε γεγονότα και την νανούριζε με μελωδίες του Πόντου.

Το τραγούδι «Του Τασκίν» γράφτηκε από τον αείμνηστο Νευροχειρούργο και Ποιητή του Ποντιακού Ελληνισμού Χρήστο Αντωνιάδη. Μελοποιήθηκε το 2009 και κυκλοφόρησε στο cd «Πισάγκωνα δεμένος» από τους Γιώργο Στεφανίδη & Κώστα Σιαμίδη.


Η Ειρήνη Χρυσοβαλάντου Σαχταρίδου, εμπνεύστηκε την επανεκτέλεση «Του Τασκίν» με αγγείο και μας περιγράφει την αφορμή:

«Πέρασαν χρόνια από τότε που φύσηξα πρώτη φορά στο αγγείο αυτό το σκοπό. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη σκηνή.

Βρισκόμαστε στην Αμερική, στο Norwalk με φίλους, στο πάντα φιλόξενο σπίτι του κ. Γιώργου Τσιλφίδη, σε ένα από τα πολλά αξέχαστα μουχαπέτια μας εκεί.

Η παρέα εκείνο το βράδυ, τραγουδούσε στίχους και τραγούδια που έγραψε ο αείμνηστος κ. Χρήστος Αντωνιάδης. Και εκείνο το βράδυ στο μουχαπέτ‘, ούτε θυμάμαι πόσες φορές παίξαμε και τραγουδήσαμε με την παρέα «Σον παράδεισον απάν´» και «Του Τασκίν»!

Εκεί λοιπόν πριν χρόνια, το πρωτοέπαιξα με αγγείο. Και η αλήθεια, με συνεπήρε η μελωδία του, οι στίχοι του. Το ηχογραφήσαμε πριν αρκετό καιρό και τώρα ήλθε η στιγμή να το μοιραστούμε μαζί σας. Βέβαια η πρώτη του εκτέλεση με τη λύρα, είναι πραγματικά αξεπέραστη. Όμως, είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να δημιουργείς και να κάνεις στη μουσική αυτό που σου αρέσει.

Όταν γράψαμε το τραγούδι, η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν να πάω στον παρχάρ‘, στο καλύβι, βράδυ και να το παίξω. Αυτά τα Μαυροθαλασσίτικα ηχοχρώματα της εισαγωγής του, πιστεύω ότι ταιριάζουν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον του παρχαριού.

Πόσες και πόσες φορές βρέθηκα εκεί με τη γιαγιά μου τη Σοφία, την παρχαρομάνα τη Σανξαρίνα, πόσα μουχαπέτια, πόσα γυρίσματα. Και κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, ότι εδώ και χρόνια, πολλές παραγωγές μας γίνονται εκεί. Στο βουνό μας, στο παρχάρ’, στα καλύβια.

Γιατί τα συναισθήματα είναι ισχυρά εκεί και οι θύμησες πολλές. Από μικρό κορίτσι, εκεί με τη γιαγιά να τραγουδά…».

Συντελεστές

Το αποτέλεσμα όπως θα ακούσετε είναι αληθινά εξαιρετικό. Ερμηνεύει ο γνωστός Πόντιος τραγουδιστής Παναγιώτης Θεοδωρίδης, αποδίδοντας μοναδικά το τραγούδι αυτό, με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής του.

Ο Νίκος Γαβριάς συνοδεύει με τη λύρα εξίσου καταπληκτικά. Δύο πολύ σπουδαίοι μουσικοί, ο Θανάσης Σωτηριάδης (λαούτο, κιθάρα, μπάσο) και ο Κώστας Φουλίδης (νταούλι), δίνουν τον απόλυτο ρυθμό, «κεντώντας» με τα παιξίματα τους το μουσικό αυτό δημιούργημα…

Την ιδιαίτερη εισαγωγή επιμελήθηκε μουσικά ο Λάκης Παναγιωτίδης. Την επιμέλεια της ηχογράφησης και την τελική επεξεργασία του ήχου, είχαν ο Σάκης Στεφανίδης και ο Σταύρος Κερμενιώτης. Ενώ την εικονοληψία και το μοντάζ, υπογράφει ο Χρήστος Σουμπάκης και η CS Productions.


– Διαβάστε επίσης: Ειρήνη Χρυσοβαλάντου Σαχταρίδου

Μοιραστείτε το