Υπηρετώντας την Ποντιακή μουσική παράδοση

Μοιραστείτε το

H Ελένη Αποστολίδου παίζει Ποντιακή λύρα και ερμηνεύει Ποντιακά τραγούδια, από τα μαθητικά της ακόμη χρόνια. Νεαρή κοπέλα πια, με σπουδές στη μουσική, διδάσκει πλέον στους μαθητές της.

Η Ποντιοπούλα που υπηρετεί πανάξια την Ποντιακή μουσική παράδοση

Ο Πολύκαρπος Χάιτας στο έργο του «Ύμνος στη Λύρα» έγραφε: «Σέρνω το δοξάρι μου δεξιά, ανοίγουν πληγές | παίρνω να το σύρω αριστερά, κλαίνε οι μανάδες». Τα δικά του λόγια θυμάται καλά, κάθε φορά που πιάνει το δοξάρι μια νεαρή Ποντιοπούλα από το Θρυλόριο της Ροδόπης, η Ελένη Αποστολίδου.


Ελένη Αποστολίδου

Από τα μικρά της χρόνια, η Ελένη Αποστολίδου, έμαθε να παίζει λύρα, να χορεύει και να τραγουδά Ποντιακά. Νεαρή κοπέλα πια, έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της, στη Μουσική, στο Τμήμα «Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής» της Άρτας. Και πλέον διδάσκει στους μαθητές της για το όργανο εκείνο που αποτελεί συνδετικό κρίκο με όσα άφησαν πίσω οι πρόσφυγες, λόγω του ξεριζωμού.

Ποντιακή λύρα ή κεμεντζές. Το παραδοσιακό, αγαπημένο, μουσικό όργανο των Ποντίων, που η Ελένη έχει βαλθεί να το κάνει κτήμα πολλών νέων. Μαθαίνοντας σε άλλους και σε άλλους πιο μυημένους, θυμίζοντας τις ρίζες των Ποντίων.

Δηλώνοντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»:

«Ξεκίνησα να μαθαίνω Ποντιακή λύρα μέσω του Συλλόγου του χωριού. Στη συνέχεια πήγα στο Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο και μετά στις σπουδές πήρα όσα χρειαζόμουν για να ξεκινήσω τη διδασκαλία.

Μέσω της διδασκαλίας της μουσικής παίρνω ενέργεια και δύναμη. Είναι κάτι που το αγαπώ, αγαπώ να το δείχνω στα παιδιά.»

Σημειώνοντας πως η Ποντιακή μουσική είναι οι ρίζες μας, είναι η καταγωγή μας, είναι οι μνήμες μας. Είναι ο κινητήριος μοχλός που μας βοηθά και στη ζωή μας και στο να μην ξεχάσουμε.

«Μέσω της παραδοσιακής μουσικής αποκτούμε και μια μεγαλύτερη ευαισθησία» όπως λέει, εξηγώντας πως…

«Μεγάλωσα μέσα στα Ποντιακά γλέντια, στους χορούς και στα πανηγύρια που δίνουν πάρα πολλά και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου και του παιδιού.

Γεμίζει την ψυχή μου, την καρδιά μου και το κάνω με πολύ αγάπη, νιώθω πλήρης όταν τραγουδάω και παίζω. Με γεμίζει.»


Μαθήματα Ποντιακής λύρας

Την ρωτήσαμε σχετικά με τα μαθήματα που παραδίδει και για το ενδιαφέρον των μαθητών, η Ελένη Αποστολίδου απαντάει με ενθουσιασμό: «Φυσικά και υπάρχει ενδιαφέρον». Προσθέτοντας πως άλλα με παρακίνηση των γονιών κι άλλα μόνα τους, μαθαίνουν να παίζουν και να νιώθουν καλά.

«Είναι ένα όργανο που περιορίζεται μόνο στην Ποντιακή μουσική;» διατυπώσαμε την απορία μας για να την ακούσουμε να απαντά πως όχι. Και να εξηγεί ότι έχει εξαιρετικές μουσικές δυνατότητες, που δεν περιορίζονται μόνο στην Ποντιακή μουσική:

«Παλιότερα παίζανε και βαλς με την Ποντιακή λύρα, αλλά και Θρακιώτικα. Είναι ένα μουσικό όργανο, όπως όλα τα υπόλοιπα»

Τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά της:

«Να δώσουν μια ευκαιρία στον εαυτό τους, να γνωρίσουν την παράδοση μας, να την αγαπήσουν και μόνο κερδισμένοι θα βγουν»


Οι ενδιαφερόμενοι για μαθήματα Ποντιακής λύρας μπορούν να συναντήσουν την Ελένη Αποστολίδου στη νεοσύστατη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής, στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής

Πηγή

Μοιραστείτε το