25o Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Μοιραστείτε το

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η νεολαία των Ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια, θα βρεθούν στο Βέρμιο, στην Παναγία Σουμελά, για να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συναπαντήματος.

14 έως 16 Ιουλίου 2023 στο πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά», στο Βέρμιο


25 χρόνια Συναπάντημα

25 χρόνια τώρα, στα μέσα Ιουλίου, στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, οι νέοι και νέες Ποντιακής καταγωγής δηλώνουν δυναμικά παρόν, με ζωντάνια, κέφι και δημιουργικότητα. Γνωρίζονται μεταξύ τους, παρακουλουθούν διαλέξεις, ανταλλάσουν απόψεις και φυσικά γλεντούν εντάμα!

Με κοινά θέματα συζητήσεων που αφορούν τα Ποντιακά Σωματεία που εκπροσωπούν, τις κοινές εκδηλώσεις, τα τοπικά προβλήματα των περιοχών που εκπροσωπούν και γενικά θέματα που αφορούν το παρών και το αύριο της Ελληνικής νεολαίας συνολικά, αδιάσπαστο μέρος της οποίας είναι και η νέοι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής.

Στο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, η νεολαία μας κάθε χρόνο αποδεικνύει την θέληση της να αναζητήσει και να μάθει για τις ρίζες της, προχωρώντας δυναμικά στο παρόν και το μέλλον.

Φέτος το Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων συμπληρώνει 25 χρόνια και η Οργανωτική Επιτροπή θέλει να τονίσει τη διαχρονικότητα του θεσμού αυτού. 25 χρόνια διαρκούς παρουσίας στα Ποντιακά δρώμενα με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα και την αμέριστη αρωγή των Διοικητικών Συμβουλίων του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά.

25 χρόνια η καρδιά της Ποντιακής νεολαίας χτυπά στην Παναγία Σουμελά!

Κοινός παρονομαστής πάντοτε στις συναντήσεις του Συναπαντήματος ήταν και είναι η ενότητα, η διαφάνεια, η απουσία διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στους Ποντιακούς Συλλόγους και η αγάπη και η υποστήριξη όλων προς το συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας.

Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Πλούσιο πρόγραμμα και εκδηλώσεις

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Οργανωτική Επιτροπή έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκδηλώσεις, για όλους τους συμμετέχοντες, σε αγαστή συνεργασία με το Σωματείο και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά».

Οι νέες και οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις, να συμμετέχουν σε εργαστήρια και να γιορτάσουν όλοι μαζί τα 25 χρόνια από τη δημιουργία του θεσμού.

Μια βιωματική επαφή με τα ήθη, τα έθιμα και την παράδοση μας

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων, καθώς και στη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων. Το δέσιμο με τις ρίζες και στην προοπτική της παρουσίας των νέων Ποντιακής καταγωγής στις προκλήσεις του σήμερα.

Να σημειωθεί πως φέτος, στο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, θα υπάρξουν συναντήσεις όλων των επικεφαλής των αποστόλων, με την Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος.


Ποντιακές βραδιές

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι νέοι διοργανώνουν πλούσιες παραδοσιακές Ποντιακές βραδιές όπως συνέβαινε στον Πόντο. Λυράρηδες και τραγουδιστές είναι οι συμμετέχοντες στο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της Ποντιακής μουσικής και να εκτιμηθεί, για πολλοστή φορά, το σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία τα οποία αγκαλιάζουν τους νέους.

Ενδεικτικά:

  • Το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023 θα παρουσιαστεί συναυλία Ποντιακής μουσικής. Ένα μουσικό οδοιπορικό με τίτλο «Ταξίδι στον Πόντο», κατά το οποίο πολυμελής ορχήστρα θα μας ταξιδέψει με τις μουσικές της στις αλησμόνητες πατρίδες.
  • Το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουλίου 2023 οι νέοι και οι νέες του Συναπαντήματος θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση «Μώ το Νόμο σ’» του Μιχάλη Καμπουρίδη, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αντωνίας Ορφανίδου. Από την Θεατρική Ομάδα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.


Τέλος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων θα είναι παρούσα η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ) Ελλάδος. Με ομάδα ειδικών γιατρών, νοσηλευτών, με ασθενοφόρα και φαρμακευτικό υλικό, καλύπτοντας έτσι κάθε έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκύψει.


Διαβάστε επίσης: Ο Ζώρας του Πόντου

Μοιραστείτε το