Η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής στην Αίγυπτο

Μοιραστείτε το

Η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας του νομού Ημαθίας, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Αιγύπτου, συμμετέχει στο «World Children Festival EGYPT 2022». Το οποίο πραγματοποιείται από 15 έως 21 Οκτωβρίου 2022 στο Κάιρο.

Μια πρωτότυπη εμπειρία θα ζήσουν τα μέλη του Ποντιακού Συλλόγου της Επισκοπής Νάουσας


Ποντιακοί χοροί στο Κάιρο

Στο «World Children Festival EGYPT 2022» συναντιούνται χορευτικά συγκροτήματα από 22 χώρες, από όλον τον κόσμο. Από την Ινδία και το Μεξικό, μέχρι την Ιταλία, τη Σερβία, την Ιορδανία, τη Λιθουανία, την Τυνησία, την Παλαιστίνη, την Ινδονησία, την Σριλάνκα κ.α.

Στόχος της Ελληνικής αποστολής από την Επισκοπή Νάουσας είναι όταν ολοκληρωθεί το Φεστιβάλ, να έχουν καταφέρει να διδάξουν Ποντιακά μέχρι και στους… Μεξικάνους!

Ο Σύλλογος έχει ετοιμάσει τα πάντα και οι πρόβες μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν εντατικές. Έτσι ώστε να παρουσιάσουν το καλύτερο αποτέλεσμα, χορεύοντας τους Ποντιακούς χορούς σε πλατείες και θέατρα του Καΐρου.

Ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Σάββας Ορδουλίδης σημειώνει:

«Έχουμε φτιάξει τρία προγράμματα. Θα χορεύουμε κάθε απόγευμα σε διάφορα σημεία της όμορφης πόλης και σε γνωστά στέκια. Ενώ θα βρεθούμε και σε Ελληνικά σχολεία, όπου διδάσκονται ήδη Ελληνικοί χοροί»

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Πυρρίχιο, Πιτσάκ – Χορό των μαχαιριών, Κότσαρι, Σερανίτσα, Τικ κ.α. Ενώ τους Ποντιακούς χορούς που θα παρουσιαστούν, θα συνοδεύσουν με τη λύρα τους οι μόλις 14 ετών λυράρηδες.


Διαδίδοντας το Ποντιακό στοιχείο

Ποντιακές φορεσιές και κεμεντζέδες έχουν βάλει στις βαλίτσες τους τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής Νάουσας. Το σίγουρο είναι πως τα μέλη του Ποντιακού Συλλόγου από την Νάουσα θα ζήσουν μια πρωτότυπη εμπειρία στην Αίγυπτο.

Ο χοροδιδάσκαλος Σάββας Ορδουλίδης, εξηγεί πως μικροί και μεγάλοι ανυπομονούν να βρεθούν στο Κάιρο και να ξεσηκώσουν με το δωρικό «ποδοβολητό» τους, όλους τους συμμετέχοντες. Διαδίδοντας παράλληλα το Ποντιακό στοιχείο παγκοσμίως.

«Είμαστε ο μοναδικός Ελληνικός σύλλογος που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παιδικών Χορών, που διοργανώνει το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Αιγύπτου.

Είκοσι πέντε άτομα, χορευτές από 12 έως 17 ετών, γονείς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, θα βρεθούμε για έξι μέρες εκεί και θα εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα»

Διαβάστε επίσης: Η παγκοσμιότητα των Ποντιακών χορών

Μοιραστείτε το