Άλλη μία Ελληνίδα κρατήθηκε «όμηρος» στη Τουρκία

Μοιραστείτε το

Μία πραγματικά απίστευτη ταλαιπωρία έζησε στη Τουρκία, η Ροζαλία – Μαρία Ελευθεριάδου, υποψήφια διδάκτορας μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Όταν μετέβη στη γείτονα χώρα για ερευνητικούς σκοπούς, στο πλαίσιο του διδακτορικού της και… κατέληξε στα κρατητήρια!

Επρόκειτο να ταξιδέψει στη Τραπεζούντα και τη Σαμψούντα, προκειμένου να ολοκληρώσει έρευνα για το διδακτορικό της


Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια του ελέγχου πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας, oι τουρκικές Αρχές την κράτησαν για 24 ώρες στο κρατητήριο του αεροδρομίου. Καθώς θεωρήθηκε επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Η Ροζαλία – Μαρία Ελευθεριάδου απελάθηκε μετά από 24ωρες και μάλιστα της έχει απαγορευθεί η είσοδος της Τουρκία για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ενώ σύμφωνα με τις Τουρκικές Αρχές, υπάρχει το ενδεχόμενο η απαγόρευση να διαρκέσει μέχρι και δέκα έτη.

Σύμφωνα με την κ. Ελευθεριάδου, στην Τουρκία παρεμποδίζεται το ερευνητικό έργων των Ελληνικών πανεπιστημίων. Μάλιστα, για την απαγόρευση της εισόδου της κ.Ελευθεριάδου στη Τουρκία είχε βγει απόφαση από την Τουρκία στις 8 Φεβρουαρίου του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει στα χέρια της λίστες με δεκάδες ονόματα Ελλήνων, στους οποίους και απαγορεύει την είσοδο. Γιατί θεωρούνται «επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».


Δεκαπενταύγουστο στη Παναγία Σουμελά

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και εύλογα ερωτήματα είναι τι θα συμβεί τον Δεκαπενταύγουστο. Όπου εκατοντάδες Έλληνες Ποντιακής καταγωγής κάθε χρόνο επισκέπτονται για προσκύνημα την Παναγία Σουμελά του Πόντου. Θα τους συμβεί το ίδιο;

Να σημειωθεί πως σε λιγότερο από δύο μήνες, απελαύνεται δεύτερη Ελληνίδα επιστήμονας

Είχε προηγηθεί η απέλαση της Μυροφόρας Ευσταθιάδου. Στις 28 Μαΐου 2021, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα, στη Δρ. Λαογραφίας Μυροφόρας Ευσταθιάδου και στον Ιάσονα, τον γιο της. Τους είχαν κρατήσει στα κρατητήρια και την Κυριακή 31 Μαΐου 2021 τους απέλασαν πίσω στην Ελλάδα.

Πηγή


Ροζαλία – Μαρία Ελευθεριάδου

Η Ροζαλία – Μαρία Ελευθεριάδου είναι υποψήφια διδάκτωρ Μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (μεταπτυχιακό στη Μουσικολογία) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από την λειτουργία της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής στη σημερινή εποχή. Παράλληλα μελετά τη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική στην εκπαίδευση, την εκκλησιαστική μουσική, τα παραδοσιακά κρουστά, κ.ά.

Από το 2000 έως το 2020 έχει διδάξει κρουστά, θεωρία ανατολικής μουσικής και μουσικές προπαιδείες. Διετέλεσε μαέστρος σε μουσικά σύνολα κρουστών και χορωδίες, ενώ έχει στο ενεργητικό της πλήθος συναυλιών. Από το 2010 διδάσκει ως νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα συνεχίζει την ερευνητική και εκπαιδευτική της δραστηριότητα στον τομέα της μουσικής.

Τον Οκτώβριο του 2020 ξεκίνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Η έντεχνη δυτική (ευρωπαϊκή) μουσική στα αστικά κέντρα του Ευξείνου Πόντου»


– Διαβάστε επίσης: Ταξιδεύοντας στον Πόντο

Μοιραστείτε το