Αναβάλλεται η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία

Μοιραστείτε το

Ούτε και φέτος τον Δεκαπενταύγουστο θα πραγματοποιηθεί η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Ύστερα από επίσημη ενημέρωση που έγινε στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Οι Τουρκικές Αρχές δεν δίνουν άδεια, ούτε και φέτος 

Καθώς τα εκτεταμένα αναστηλωτικά έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος, σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, των εκατοντάδων προσκυνητών στους χώρους του Μοναστηριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα. Κατά τη διάρκεια ειδικής ξενάγησης του, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε, ενημερώθηκε από τους αρμοδίους για την πορεία των εργασιών και τις σημαντικές παρεμβάσεις που εκτελούνται σε αυτό.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Μητέρα Εκκλησία εύχονται και ευελπιστούν σύντομα να ολοκληρωθούν με επιτυχία τα υπό εξέλιξη έργα. Και να τελεστεί και πάλι Θεία Λειτουργία στο μέγα τούτο σέβασμα του Γένους μας».


Αιτία οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μη αδειοδότηση έχει να κάνει σαφέστατα με το κλίμα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση της Τουρκίας, αρκετές εβδομάδες πριν, πρόβαλε με δημοσιεύματα στα κρατικά και μη ΜΜΕ την ολοκλήρωση των εργασιών.

Κρατάνε εδώ και 4 χρόνια κλειστή την ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά

Φαίνεται ότι οι αρχές της Τουρκίας αντιμετωπίζουν εχθρικά οτιδήποτε έχει σχέση με τον Ποντιακό Ελληνισμό. Έχοντας λάβει τις αποφάσεις τους, προκειμένου να περιορίσουν την μεγάλη προσέλευση χιλιάδων πιστών στην Ιερή Μονή της Παναγίας Σουμελά. Εκεί όπου τον Δεκαπενταύγουστο τελείται Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, η οποία πλέον έχει λάβει εθιμικό χαρακτήρα, με βαθύτατους συμβολισμούς.


Η τελετή εγκαινίων

Να σημειωθεί πως τον περασμένο Μάιο είχε πραγματοποιηθεί τελετή «εγκαινίων» στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά. Παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, του νομάρχη, του δημάρχου Τραπεζούντας, καθώς και αρκετών άλλων επισήμων.

Ο Υπουργός Τουρισμού Ναντίρ Αλπαρσλάν, στην τότε ομιλία του, χαρακτήρισε το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ένα ιστορικό «αριστούργημα». Αναφέροντας πως τα «εγκαίνια» πιστοποίησαν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών αποκατάστασης.

Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μνημείο που δίνει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό της περιοχής και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Αυτός ο μεγάλος πολιτιστικός θησαυρός διατηρείται. Είναι η μεγαλύτερη ευθύνη μας να τον μεταφέρουμε στις μελλοντικές γενιές με ασφάλεια. Έπρεπε να κάνουμε τις απαραίτητες αποκαταστάσεις στο χώρο και το μνημείο, διατηρώντας αυτό το μέρος σαν τα μάτια μας».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις μελέτες που έγιναν. Καθώς και στον μεγάλο κίνδυνο που διέτρεχε η ιστορική Μονή από τους βράχους τις μεγάλες απότομες πλαγιές. Επισήμανε πως έπρεπε να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος και συμπλήρωσε ότι ήταν απαραίτητο να γίνει μια μακροπρόθεσμη και εμπεριστατωμένη μελέτη, για τις εργασίες αποκατάστασης.

Όλα αυτά πριν από την απόφαση της μη αδειοδότησης…

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες στο βράχο της εισόδου και η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του Μοναστηριού θα ολοκληρώνονταν τον Ιούνιο του 2019.

Μοιραστείτε το