Ανεπιθύμητος στη Τουρκία ο Απόστολος Ασλανίδης

Μοιραστείτε το

Ως ανεπιθύμητος στη Τουρκία, απελάθηκε πριν λίγες ημέρες ο Απόστολος Ασλανίδης, όταν προσπάθησε να εισέλθει οδικώς στο Τουρκικό έδαφος. Σκόπευε να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, μαζί με φίλους του.

Το Τουρκικό κράτος συνεχίζει ακάθεκτο, τη στοχοποίηση Ελλήνων του Πόντου


Persona Non Grata

Ο Απόστολος Ασλανίδης με καταγωγή από την Τραπεζούντα, απελάθηκε στις 7 Μαρτίου 2023 το πρωί, στα Ύψαλα, στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Όταν με φίλο του οδηγό ΙΧ αυτοκινήτου, προσπάθησε να εισέλθει στο Τουρκικό έδαφος.

Ο Απόστολος Ασλανίδης σκόπευε να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη μαζί με φίλους του. Πέρασαν με ΙΧ από το τελωνείο των Κήπων και όταν έφτασαν στο τουρκικό φυλάκιο, οδηγήθηκε από Τούρκους αστυνομικούς στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα γιατί είναι ανεπιθύμητος.

Ζήτησε εξηγήσεις αλλά δεν πήρε καμία απάντηση. Απλώς του επιδόθηκε ένα έγγραφο, το οποίο αναφέρει την απαγόρευση εισόδου στη Τουρκία, χωρίς καμία αιτιολογία.

Σημειώνεται ότι ο Απόστολος Ασλανίδης (πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών) τα τελευταία 30 χρόνια έχει επισκεφθεί κατ’ επανάληψη τον Πόντο. Μάλιστα φέτος το καλοκαίρι σκόπευε να διοργανώσει προσκυνηματική εκδρομή, στην Παναγία Σουμελά.


Ο Απόστολος Ασλανίδης αναφέρει για την απέλαση του:

«Μου είπαν ότι είμαι Persona Non Grata. Μου μιλούσαν για απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και για ταξίδια που έκανα τα προηγούμενα χρόνια στην Τραπεζούντα. Τίποτα συγκεκριμένο, τίποτα εγγράφως»

Απόστολος Ασλανίδης


Ενόχλησε η δράση του

Το περιστατικό αποκαλύπτει το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», που κάνει λόγο για «νέα ωμή και κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως επισημαίνει το Σωματείο…

«Ο Απόστολος Ασλανίδης είναι γνωστός στην κοινότητα των Ελλήνων του Πόντου για τη διαχρονική αγάπη του στα Πατρικά χώματα. Καθώς έχει ιδίοις εξόδοις έχει δημιουργήσει ένα καταπληκτικό αρχείο χιλιάδων φωτογραφιών από τα τοπία και μνημεία του Πόντου τα τελευταία 25 χρόνια, με επιμονή και προσήλωση στις μαρτυρίες των προσφύγων της πρώτης γενιάς.

Ο Απόστολος Ασλανίδης διακονεί με σοφία τον Ποντιακό Πολιτισμό και άδολη αγάπη όλα αυτά τα χρόνια και έχει σχέσεις καρδιάς με πολλούς κατοίκους της Τραπεζούντας.

Η νέα απέλαση των Τουρκικών αρχών δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το τουρκικό κράτος δεν πτοείται από το κλίμα συνεννόησης μετά τους σεισμούς και συνεχίζει ακάθεκτο στη στοχοποίηση Ελλήνων του Πόντου, που απλώς αγαπούν με πάθος την Πατρίδα των παππούδων τους».


Τέλος, υπενθυμίζεται το ανάλογο περιστατικό στις αρχές Νοεμβρίου του 2022, όταν «ανεπιθύμητος» χαρακτηρίστηκε τότε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο οποίος είχε επιχειρήσει να μεταβεί στη Σμύρνη, με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνέδεε εκείνη τη περίοδο την Θεσσαλονίκη με τα Τουρκικά παράλια, προκειμένου να προεδρεύσει στη «13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου».


Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα «πήγε ημέρα» στη Τουρκία

Μοιραστείτε το