Στην Ιαπωνία έμαθαν να χορεύουν Ποντιακά

Μοιραστείτε το

Οι Ποντιακοί χοροί γοητεύουν και τους κατοίκους της χώρας του «Ανατέλλοντος Ηλίου». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν εκπρόσωποι του Ποντιακού συλλόγου «Οι Μίθριοι», οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ιαπωνία και δίδαξαν στο πανεπιστήμιο του Κιότο… Ποντιακούς χορούς!

Το Κιότο που ήταν πρωτεύουσα της Ιαπωνίας για περισσότερο από 1.000 χρόνια, έχει πληθυσμό 1.500.000 κατοίκους


Ποντιακοί χοροί στην Ιαπωνία

Ένας Ιάπωνας μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΑΠΘ, που εντυπωσιάστηκε από τους Ποντιακούς χορούς στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε τους χοροδιδασκάλους του πολιτιστικού συλλόγου «Οι Μίθριοι» να επισκεφθούν τη χώρα του, για να τους μυήσουν στη μαγεία αυτών των πανάρχαιων χορών.

Η πρόεδρος του συλλόγου Φωτεινή Τζιδημοπούλου σε συνέντευξη της στην «ΜτΚ», τόνισε ότι δέχθηκαν αμέσως την πρόσκλησή του. Γιατί στόχος είναι όχι μόνο η διάσωση του Ποντιακού πολιτισμού, αλλά και η διάδοσή του σε κάθε γωνιά του πλανήτη.


Η κυρία Φωτεινή Τζιδημοπούλου, σχετικά με τη πρωτοβουλία να μεταβούν «Οι Μίθριοι» στην Ιαπωνία για να μεταδώσουν τους Ποντιακούς χορούς, δήλωσε:

«Όλα ξεκίνησαν με τη συνάντησή μας, πριν από τέσσερα χρόνια, με τον κ. Kosuke Fukuda, Ιάπωνα φιλέλληνα, μεταπτυχιακό φοιτητή, τότε, του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΑΠΘ. Βλέποντας τον ενθουσιασμό και την αγάπη του για τον Ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα για τον Ποντιακό, προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο να επικοινωνήσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού στους συμπατριώτες του.

Έτσι, με τη διαμεσολάβηση του κ. Fukuda, ήρθαμε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο του Κιότο και ξεκινήσαμε συζητήσεις για τη διεξαγωγή συνεδρίου με αυτό το θέμα. Μετά από συνεχείς αναβολές λόγω κορονοϊού, καταφέραμε το Σεπτέμβριο του 2022 να διοργανώσουμε προσυνέδριο και αυτό λόγω των περιορισμών που ίσχυαν ακόμα στη χώρα (επιτρεπόταν περιορισμένος αριθμός ατόμων σε εσωτερικό χώρο). Οι δύο χοροδιδάσκαλοι του συλλόγου κ. Παναγιώτης και Μπάμπης Κυρμανίδης ταξίδεψαν στην Ιαπωνία.

Στο πλαίσιο του προσυνεδρίου δίδαξαν στους φοιτητές της φιλοσοφικής σχολής του Κιότο, την Ποντιακή λύρα και τους Ποντιακούς χορούς. Έγινε αναφορά στην παραδοσιακή Ποντιακή ενδυμασία και προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Πόντου. Οι χοροδιδάσκαλοί μας έκαναν εξαιρετική δουλειά, μία σύντομη αλλά περιεκτική προβολή της Ποντιακής παράδοσης.

Αρωγός σε αυτή μας τη δράση με συμβουλευτικό και ιστορικό υλικό ήταν η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και προσωπικά ο επιστημονικός συνεργάτης της δρ Θεοδόσης Κυριακίδης».


Ποντιακός Σύλλογος «Οι Μίθριοι»

Ο Ποντιακός Σύλλογος «Οι Μίθριοι» ιδρύθηκε το 2004 και εδρεύει στην Καλαμαριά. Είναι Σύλλογος εγγεγραμμένος στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου Πολιτισμού. Με στόχο τη διατήρηση, διάδοση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο Σύλλογος διαθέτει χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών και βαθμίδων, καθώς και χορευτικό τμήμα παραστάσεων αποτελούμενο από έμπειρους χορευτές, ενώ λειτουργεί και τμήμα εκμάθησης Ποντιακής λύρας.

Επίσης ο Ποντιακός Σύλλογος «Οι Μίθριοι» διατηρεί τμήμα λαογραφίας και καταγραφής της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου. Διαθέτει επίσης πλούσιο βεστιάριο παραδοσιακών ενδυμασιών και ακριβή αντίγραφα ενδυμασιών του Πόντου.

Το 2021, ο Ποντιακός Σύλλογος «Οι Μίθριοι» δημιούργησε τμήμα εκμάθησης του εθιμικού δρώμενου των Μωμόγερων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Σωματείο διάσωσης και διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως έχει δημιουργηθεί Ιαπωνική «Ομάδα Φίλων των Μιθρίων».


Διαβάστε επίσης: Ο Ιάπωνας που έσωσε 4500 Μικρασιάτες

Μοιραστείτε το