Έφυγε ο Γιώργος Κεσίδης

Μοιραστείτε το

Στο πένθος έχει βυθιστεί ο Ποντιακός χώρος, καθώς την Δευτέρα έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Κεσίδης, ο δεξιοτέχνης και θρύλος του κλαρίνου στην Ποντιακή μουσική σκηνή.

Ο Γιώργος Κεσίδης υπήρξε ένας δεξιοτέχνης του κλαρίνου


Δεξιοτέχνης του κλαρίνου

Ο Γιώργος Κεσίδης, ο οποίος την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 έφυγε από τη ζωή, υπήρξε ένας καλλιτέχνης που συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση του Ποντιακού πολιτισμού και της παράδοσης.

Ο Γιώργος Κεσίδης του Ιωάννη, με καταγωγή από το Κάρς, γεννήθηκε στο χωριό Κουδούνια της Δράμας στις 14 Μαρτίου 1937 και άρχισε να ασχολείται με το παίξιμο του κλαρίνου από νεαρή ηλικία. Καθιερώθηκε τόσο σε γλέντια, όσο και σε θρησκευτικά πανηγύρια σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και όχι μόνο.

Υπήρξε σταθμός στην διάδοση και εξέλιξη αυτού που ονομάζουμε σήμερα «Ποντιακό» κλαρίνο

Ο Γιώργος Κεσίδης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους του, στην Ποντιακή μουσική σκηνή. Η δισκογραφία του περίειχε 6 δίσκους και 30 δισκάκια των 45 στροφών.

Κηδεύτηκε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023, στη Νέα Σεβάστεια Δράμας.


Κέντρο Διασκέδασης «Κεσίδης»

Επιπρόσθετα, ο Γιώργος Κεσίδης υπήρξε και ιδιοκτήτης (από το 1978) του ομώνυμου κοσμικού κέντρου διασκέδασης «Κεσίδης», στη Νέα Σεβάστεια Δράμας. Το οποίο διατηρούσε μαζί με τον γιό του, Θεόδωρο Κεσίδη.

Μάλιστα, με αφορμή τον θάνατο του, αναρτήθηκε το παρακάτω μήνυμα από την οικογένεια του:

«Στα πανηγύρια, στα γλέντια, στις χαρές και στα παρακάθια, εκεί σε γνώρισαν όλοι. Σε γνώρισαν και σε αγάπησαν. Γιατί τους πρόσφερες απλόχερα το χάρισμα που σου χάρισε ο καλός Θεός. Έτσι έφτιαξες και αυτό το μαγαζί. Με μεράκι και αγάπη. Σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας έδωσες. Θα προσπαθούμε κάθε μέρα να σε κάνουμε υπερήφανο για αυτό το μαγαζί.

Αλλά οι θρύλοι δεν πεθαίνουν ποτέ! Συνεχίζουν να ζουν μέσα από τα τραγούδια τους.

Καλή αντάμωση – Η οικογένεια σου»


Συλληπητήρια μηνύματα

Με ανακοίνωσή του, ο «Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» της «Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος», αναφέρει:

«Το Διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Γιώργου Κεσίδη.

Ο Γιώργος Κεσίδης υπήρξε ένας δεξιοτέχνης του κλαρίνου στα Ποντιακά, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην διατήρηση του Ποντιακού πολιτισμού και της Παράδοσης»


Κώστας Θεοδοσιάδης

Ο τραγουδιστής Κώστας Θεοδοσιάδης, σε ανάρτησή του στο facebook έγραψε:

«Έφυγε απ τη ζωή ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΣΙΔΗΣ ο τεράστιος, ο ακούραστος καλλιτέχνης που με την γλυκιά φωνή και το κλαρίνο του μάγευε το κοινό του.

Αλλά πάνω απ όλα ήταν ο μέντορας πολλών νέων καλλιτεχνών μεταξύ αυτών και δικός μου και όχι μόνο. Ήταν ο καλλιτεχνικός μου πατέρας, οποίος μ’ έμαθε πολλά και ήταν αυτός που με ανέδειξε στο κοινό της Δράμας στις αρχές της 10ετίας 1980.

Τον ευχαριστώ πολύ και θα τον θυμάμαι πάντα έτσι όπως τον έζησα, λεβέντη και στοργικό!

Καλό παράδεισο ΓΙΩΡΓΟ ΚΕΣΙΔΗ»


Μιχάλης Σιώπης

Ο Μιχάλης Σιώπης, έγραψε για τον θάνατο του Γιώργου Κεσίδη:

«Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Πόντιος κλαρινίστας Γεώργιος Κεσίδης. Ξακουστός στο είδος του, καθώς μας άφησε παρακαταθήκη ένα τεράστιο υλικό τόσο από τους παραδοσιακούς Καρσλήδικους σκοπούς, όσο και από πλήθος νεοποντιακών Καρσλήδικων τραγουδών παιγμένα με κλαρίνο!

Προσωπικά είμαι ευγνώμων, διότι είχα την τύχη να μου παραχωρήσει συνέντευξη, ώστε να παρουσιάσω τη ζωή και το έργο του στη διπλωματική μου εργασία!

Θεωρώ ότι υπήρξε σταθμός στην διάδοση κι εξέλιξη αυτού που ονομάζουμε σήμερα «Ποντιακό» κλαρίνο! Ευρυματικός και πρωτοπόρος για την εποχή του, μετέδωσε την τέχνη στον υιό και άξιο συνεχιστή του Θόδωρο Κεσίδη!

Σ’ ευχαριστούμε για όλα όσα μας προσέφερες κυρ Γιώργο. Αιωνία σου η μνήμη!».


Διαβάστε επίσης: Νίκος Ματζηρίδης – Τιμής Ένεκεν

Μοιραστείτε το