Η Φαντώ αγκαλιάζει την παράδοση και τις ρίζες

Μοιραστείτε το

Η Σταυρούλα Παναγιωτίδου, από την Καβάλα, δημιούργησε την επιχείρηση «Η Φαντώ», αφήνοντας την καλλιτεχνική της φλέβα να εκφραστεί μέσα από υφαντές τσάντες και κοσμήματα με καμβάδες σταυροβελονιά. Όλα εμπνευσμένα από μοτίβα της παράδοσης.

Βελόνα και κλωστή… κλωστή και βελόνα και όχι μόνο!!


Σταυρούλα Παναγιωτίδου

Η Σταυρούλα Παναγιωτίδου μεγάλωσε με τις ιστορίες των παππούδων και των γιαγιάδων της από τον Πόντο και έμαθε να αγαπά την παράδοση και τις ρίζες. Ανέκαθεν δε της άρεσε να σχεδιάζει και να φτιάχνει πράγματα με τα χέρια της.

Οι πρώτες της σπουδές στο ΤΕΙ «Έργων Υποδομής» στη Λάρισα της άνοιξαν έναν διαφορετικό δρόμο, προσανατολίζοντάς την στο κομμάτι των κατασκευών για κάποια χρόνια. Γυρίζοντας στην Καβάλα έδωσε κατατακτήριες για το «Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Οι πρώτες της σπουδές στο ΤΕΙ «Έργων Υποδομής» στη Λάρισα της άνοιξαν έναν διαφορετικό δρόμο, προσανατολίζοντάς την στο κομμάτι των κατασκευών για κάποια χρόνια. Γυρίζοντας στην Καβάλα έδωσε κατατακτήριες για το «Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου». Επειδή όμως η ανάγκη της για γνώση ήταν διαρκής συνέχισε και με ένα μεταπτυχιακό γύρω από τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό στο ΕΑΠ, ενώ εργάζεται κατά καιρούς και ως εκπαιδευτικός στο κομμάτι του σχεδίου.

Μέσα σε όλα αυτά, η αγάπη της για τη μουσική -καθώς τραγουδούσε από μικρή- ήταν πάντα εκεί και ήταν αυτή που την έφερε σε επαφή για πρώτη φορά με την παράδοση, μέσα από παραδοσιακά τραγούδια.


Εν μέσω καραντίνας, η Σταυρούλα Παναγιωτίδου αποφάσισε να αφήσει τη δημιουργικότητά της ελεύθερη στους τέσσερις τοίχους. Αγόρασε μια ραπτομηχανή και άρχισε να πειραματίζεται με τα υφάσματα και να δημιουργεί αντικείμενα. Όλα εμπνευσμένα από μοτίβα της παράδοσης και γενικότερα από την πλούσια λαογραφία της χώρας μας.

Κάπως έτσι προέκυψε «Η Φαντώ», που κρύβει μέσα της, όπως λέει η Σταυρούλα Παναγιωτίδου, την αγάπη της για το νήμα, τα υφαντά, την παράδοση.

«Με όρεξη και πολύ πολύ μεράκι δημιουργώ διάφορες κατασκευές οι οποίες μπορεί να είναι χρηστικές ή να διακοσμούν το χώρο σας»

Η Φαντώ


Αντικείμενα με βάση την παράδοση

Η Σταυρούλα Παναγιωτίδου, μέσα από την επιχείρηση της, προσπαθεί να φέρει την παράδοση και τις ρίζες μας στην καθημερινότητα, κλείνοντάς τες σε καθημερινά αντικείμενα. Μεγάλη της φιλοδοξία μάλιστα είναι να μοιραστεί την ιστορία του τόπου της με τις νέες γενιές, με έναν εύληπτο, δικό της τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σταυρούλα Παναγιωτίδου, που μελετά την ιστορία και τη λαογραφία, επισκέπτεται μουσεία προκειμένου να εμπνευστεί για τα αντικείμενα της. Ενώ για τις κατασκευές της, επιλέγει υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και υφάσματα με ιδιαίτερο σχέδιο, 100% βαμβακερά.

«Θέλω με τα αντικείμενά μου να συμβάλω ώστε να κάνουμε τη ζωή μας πιο όμορφη και δίνω μεγάλη έμφαση σε θέματα βιωσιμότητας μέσα από την επιλογή των υλικών μου, όπως είναι το βαμβάκι, το μετάξι και γενικότερα τα φυσικά υλικά.

Περισσότερο από όλα όμως αγαπώ το νήμα. Υφαίνω, κεντάω και πειραματίζομαι συνεχώς»

  • «Η Φαντώ» διαθέτει eShop και έχει παρουσία στην Ελληνική πλατφόρμα χειροποίητων δημιουργιών «JAMJAR». Επίσης μπορείτε να την ακολουθήσετε στο Facebook και στο Instagram.


Τέλος, στα πλαίσια εμπορικής προώθησης, «Η Φαντώ» έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Kick It», συμμετέχοντας μέσω του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας, σε εκθέσεις σε Ξάνθη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη.


Διαβάστε επίσης: Στα «Περεσκία» θα φας το καλύτερο πιροσκί

Μοιραστείτε το