Νίκος Ματζηρίδης – Τιμής Ένεκεν

Μοιραστείτε το

Ο Νίκος Ματζηρίδης γεννήθηκε στο Νεοχώρι Αλμωπίας του Νομού Πέλλας το 1945. Με τη μουσική ξεκίνησε να ασχολείται από τη νεανική του κιόλας ηλικία. Στα ζώα που πήγαινε να βοσκήσει, έπαιρνε πάντα μαζί του μια φλογέρα και δοκίμαζε να παίζει.

Η πρώτη μελωδία που έβγαλε με τη φλογέρα ήταν από το πολύ γνωστό δημοτικό τραγούδι «Θάλασσα κι αλμυρό νερό, να σε ξεχάσω δεν μπορώ»


Η ενασχόληση με το κλαρίνο

Μια επίσκεψη στο σπίτι του θείου του, Θεόδωρου Χριστιανίδη, που ήταν εμπειρικός κλαρινοπαίκτης, στάθηκε αφορμή για να αρχίσει η ενασχόληση του με το κλαρίνο.

Στην επίσκεψη αυτή βλέποντας το μπάρμπα – Θόδωρο να παίζει μερικούς Ποντιακούς σκοπούς, του ζήτησε να δοκιμάσει. Και παρά το γεγονός ότι το κλαρίνο ήταν για αριστερόχειρα παίχτη, ο ίδιος, αν και δεξιόχειρας, σχεδόν αμέσως κατάφερε να βγάλει τραγούδια και σκοπούς που είχε μάθει να παίζει πρωτύτερα με τη φλογέρα.

Έκτοτε ξεκίνησε η μεγάλη του αγάπη για το κλαρίνο, που έγινε κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς του.


Ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης

Ο Νίκος Ματζηρίδης ασχολήθηκε με τη μουσική ως αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Από μικρός έπαιρνε το ποδήλατο και πήγαινε σε γάμους, σε γλέντια και πανηγύρια, για να ακούει από κοντά τα συγκροτήματα και τους μουσικούς της περιοχής. Και να προσπαθεί και ο ίδιος, μετά, να βγάλει τραγούδια και να εμπλουτίσει το ρεπερτόριό του.

Ξχώρισε γρήγορα από τους υπόλοιπους, γιατί εκτός από παραδοσιακά και δημοτικά έπαιζε και Ποντιακά τραγούδια, λόγω της καταγωγής του

Ο Νίκος Ματζηρίδης ήταν από τους λίγους μουσικούς της περιοχής που είχαν εκτενές ρεπερτόριο στα Ποντιακά τραγούδια. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, χάρη σε αυτόν ξεκίνησαν να ακούγονται σιγά σιγά με το κλαρίνο, στα γλέντια της περιοχής, ολοκληρωμένες σειρές Ποντιακών τραγουδιών.

Στην πορεία του συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους μουσικούς της Αλμωπίας, ενώ είχε φτιάξει και ένα δικό του σχήμα, που αποτελούνταν από μια κορνέτα και ένα νταούλι. Μέχρι τις μέρες μας έχει παίξει σε αναρίθμητα γλέντια και πανηγύρια στην ευρύτερη περιοχή της Αριδαίας.

Ο Νίκος Ματζηρίδης έμεινε και παραμένει γνωστός για τη δεξιοτεχνία και το παίξιμό του, που ήταν πομπώδες, μεγαλοπρεπές και πανηγυρικό. Σήμερα, ζει στο χωριό του, το Νεοχώρι Αλμωπίας.


Απολαύστε το παρακάτω απόσπασμα, το οποίο είναι από ζωντανή ηχογράφηση στο Νεοχώρι Αλμωπίας και προέρχεται από το αρχείο του Νίκου Ματζηρίδη.

Μοιραστείτε το