Είμαι περήφανος Πόντιος, γιατί…

Μοιραστείτε το

Πόντιος είναι η αυτοθυσία, η ανάγκη να τα πάμε καλύτερα, η γενναιότητα μπροστά στις αντιξοότητες. Ο Πόντιος είναι ένα σύμβολο για το τι μπορεί να κάνει το ανθρώπινο είδος, ακόμη και στις χειρότερες συνθήκες (βλέπε ξεριζωμός).

Λόγοι που συνθέτουν την Ποντιακή περηφάνια


Για να είσαι Πόντιος πρέπει να είναι σε θέση να πεις «η ζωή συνεχίζεται». Είναι να οικοδομήσεις τα πάντα από το μηδέν, αν έρθεις σε αυτό το σημείο. Όπως δηλαδή οι παππούδες μας και οι γονείς μας.


Λόγοι που είμαστε περήφανοι…

Είμαι Πόντιος περήφανος γιατί οι πρόγονοι μας πέρασαν τόσα και κατάφεραν να ορθοποδήσουν. Είμαι όμως περήφανος και για κάποια ακόμη, μικρά και ίσως ασήμαντα ή αδιάφορα γι’ άλλους:

  • Γιατί είτε ξέρουμε είτε όχι να χορεύουμε, θα σηκωθούμε στην πρώτη νότα της Ποντιακής λύρας.
  • Γιατί κανένα άλλο τραγούδι δεν εκφράζει καλύτερα την αγάπη στη μάνα, από το «Η Μάνα εν κρύο νερό».
  • Γιατί τσακωνόμαστε, φωνάζουμε, νευριάζουμε… αλλά στα δύσκολα γινόμαστε ένα.
  • Γιατί με λέξεις, ακατανόητες για τους υπόλοιπους, εκφράζουμε όλη μας την αγάπη, τη λατρεία, την αδυναμία. Τι θα καταλάβαινε κάποιος στο άκουσμα των «τσικάρι μ’», «γουρπάν σε σεν’», «λελεύω σε», «να χάμε ‘γω για τ’ εσέν»;
  • Γιατί όταν έχουμε κόσμο στο σπίτι θα βγάλουμε απ’ τα ντουλάπια ότι έχουμε για να τον ευχαριστήσουμε και θα στήσουμε τραπέζι απ’ το πουθενά.
  • Γιατί μας έμαθαν να πιστεύουμε σε αξίες, ήθη και έθιμα. Να έχουμε σεβασμό, αξιοπρέπεια και φιλότιμο.
  • Γιατί ο Κωστίκας, ο Γιωρίκας και η Σουμέλα είναι πασίγνωστοι.
  • Γιατί γελάμε και δεν παρεξηγούμαστε με τ’ ανέκδοτα για τους Πόντιους κι ας μας θεωρούν «χαζούληδες».
  • Γιατί είμαστε νοικοκύρηδες.
  • Γιατί όταν διαβάζουμε το «Ούτε τ’ όνομα μου» ή παρακολουθούμε το χορό Σέρρα, ανατριχιάζουμε και δακρύζουμε.


Τι σημαίνει περήφανος Πόντιος

Πείνα, δίψα, βιασμοί, σφαγές, πυρκαγιές, κάθε είδους κακουχία. Κάθε είδους βασανιστήριο προκειμένου να εξοντώσουν, να εξευτελίσουν και στην τελική ν’ αφανίσουν έναν ολόκληρο λαό. Ευτυχώς κάποιοι δεν γενοκτονήθηκαν. Κατάφεραν να επιζήσουν οι Πόντιοι και να συνεχίσουν τη ζωή τους σε άλλο τόπο κι ας βρίσκονταν μακριά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, από την προηγούμενη ζωή τους.

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν είναι περήφανοι για την καταγωγή τους για πολλούς λόγους. Πάνω από όλα αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για αυτά που πρεσβεύουν οι καταβολές της φυλής τους. Λόγοι υπάρχουν πολλοί και θα χρειαζόμασταν ατέλειωτα κείμενα για να αναλύσουμε του τι σημαίνει περήφανος Πόντιος…

Για όλα αυτά και γι’ άλλα τόσα, είμαστε περήφανοι και καμαρώνουμε για τις ρίζες μας. Για όλα αυτά, είμαστε περήφανοι για τη καταγωγή μας ως Πόντιοι!


Διαβάστε επίσης: Είμαι Πόντιος σημαίνει…

Μοιραστείτε το