Η μεγαλύτερη Ποντιακή λύρα στον κόσμο

Μοιραστείτε το

Στην Πεντάβρυσο του νομού Κοζάνης θα φιγουράρει σε λίγους μήνες η μεγαλύτερη Ποντιακή λύρα στον κόσμο, με ύψος 6.65 μέτρα. Πιστό αντίγραφο Ποντιακής λύρας, η οποία χρονολογείται πάνω από 100 χρονών.

Πιστό αντίγραφο Ποντιακής λύρας, από το Παϊπούρτ του Πόντου


Η υπόσχεση στον Ιωάννη Πασσαλίδη

Η κατασκευή του έργου αυτού από ξύλο, ύψους 6.65 μέτρων, ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019. Αλλά λόγω του θανάτου του προέδρου του χωριού, Ιωάννη Πασσαλίδη (που είχε και την ιδέα κατασκευής της) και λόγω της πανδημίας δεν τοποθετήθηκε στην πλατεία του χωριού, για την οποία και προορίζεται.

Υπόσχεση στο φίλο του, τον αείμνηστο πρόεδρο Πενταβρύσου Ιωάννη Πασσαλίδη, ότι την άνοιξη του 2022 θα τοποθετήσει την μεγαλύτερη Ποντιακή λύρα στον κόσμο, στο πάρκο του χωριού, δίνει ο Δημοτικός Σύμβουλος Κοσμάς Σιδηρόπουλος. Ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα πρόεδρου της Πενταβρύσου.


Το μνημείο της Πενταβρύσου

Η μεγαλύτερη Ποντιακή λύρα του κόσμου θα βρίσκεται δίπλα στο μνημείο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, που εδώ και χρόνια έχουν στήσει οι Ποντιακής καταγωγής κάτοικοι της Πενταβρύσου.

Η Ποντιακή λύρα είναι ξύλινη – άρα περισσότερο ευαίσθητη, για τον λόγο αυτό θα συντηρείται συχνά, για να διατηρηθεί. Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιήθηκε ειδικό βερνίκι, για το οποίο η τοπική κοινότητα συνεργάστηκε με εξειδικευμένη εταιρεία.


Από το Παϊπούρτ του Πόντου

Πρόκειται για πιστό αντίγραφο Ποντιακής λύρας (η οποία χρονολογείται πάνω από 100 χρονών) που έφεραν οι πρόγονοι του Ιωάννη Πασσαλίδη από το Παϊπούρτ του Πόντου και διασώζεται. Πλην όμως ο θάνατος του, η πανδημία του Κορονοϊού και στη συνέχεια η απώλεια του αντικαταστάτη του Χρήστου Πολιτίδη, ανέβαλαν τον σχεδιασμό.

Ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος, δεσμεύεται ότι το όνειρο του φίλου του θα λάβει σάρκα και οστά, με το στήσιμο της Ποντιακής λύρας στο πάρκο. Προσδίδοντας δημοσιότητα στο γεγονός και με τη συμμετοχή φορέων και Ποντιακών Συλλόγων… «έτσι όπως ήθελε».

Ένα μνημείο, που θα θυμίζει το ανάστημα των Ποντίων και την ανάγκη για τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας

Ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος σημειώνει ότι το μνημειώδες αυτό έργο είναι σε καλή κατάσταση, ενώ στο χώρο που θα τοποθετηθεί στην Πεντάβρυσο, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.


Δείτε στο παρακάτω video, τον αείμνηστο Ιωάννη Πασσαλίδη, σε δηλώσεις του σχετικά με το έργο αυτό…


ERT NEWS

Μοιραστείτε το