Η μεγαλύτερη Ποντιακή λύρα στον κόσμο

Μοιραστείτε το

Στην Πεντάβρυσο του νομού Κοζάνης φιγουράρει η μεγαλύτερη Ποντιακή λύρα στον κόσμο, με ύψος 6.68 μέτρα. Πιστό αντίγραφο Ποντιακής λύρας, η οποία χρονολογείται πάνω από 100 χρονών.

Πιστό αντίγραφο Ποντιακής λύρας, από το Παϊπούρτ του Πόντου


Εκδήλωση αποκαλυπτηρίων

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11:00πμ, στη κοινότητα Πενταβρύσου του Δήμου Εορδαίας, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της μεγαλύτερης Ποντιακής λύρας που κατασκευάστηκε ποτέ και θα κοσμεί την πλατεία του χωριού.

Η όλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Εορδαίας και της κοινότητας Πενταβρύσου, παρουσία, μεταξύ άλλων, γνωστών λυράρηδων και χορευτών.


Η υπόσχεση στον Ιωάννη Πασσαλίδη

Η κατασκευή του έργου αυτού από ξύλο, ύψους 6.68 μέτρων, ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019. Αλλά λόγω του θανάτου του προέδρου του χωριού, Ιωάννη Πασσαλίδη (που είχε και την ιδέα κατασκευής της) και λόγω της πανδημίας δεν τοποθετήθηκε στην πλατεία του χωριού, για την οποία και προορίζεται.

Υπόσχεση στο φίλο του, τον αείμνηστο πρόεδρο Πενταβρύσου, Ιωάννη Πασσαλίδη, ότι το 2022 θα τοποθετήσει την μεγαλύτερη Ποντιακή λύρα στον κόσμο, στο πάρκο του χωριού, έδωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κοσμάς Σιδηρόπουλος. Ο οποίος ανέλαβε και τα καθήκοντα πρόεδρου της Πενταβρύσου.


Το μνημείο της Πενταβρύσου

Η μεγαλύτερη Ποντιακή λύρα του κόσμου θα βρίσκεται δίπλα στο μνημείο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, που εδώ και χρόνια έχουν στήσει οι Ποντιακής καταγωγής κάτοικοι της Πενταβρύσου.

Στη μαρμάρινη πλάκα στη βάση του μνημείου αναγράφεται το όνομα του Ιωάννη Πασσαλίδη και λίγα λόγια για την προσφορά του.

Η Ποντιακή λύρα είναι ξύλινη – άρα περισσότερο ευαίσθητη, για τον λόγο αυτό θα συντηρείται συχνά, για να διατηρηθεί. Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιήθηκε ειδικό βερνίκι, για το οποίο η τοπική κοινότητα συνεργάστηκε με εξειδικευμένη εταιρεία.


Από το Παϊπούρτ του Πόντου

Πρόκειται για πιστό αντίγραφο Ποντιακής λύρας (η οποία χρονολογείται πάνω από 100 χρονών) που έφεραν οι πρόγονοι του Ιωάννη Πασσαλίδη από το Παϊπούρτ του Πόντου και διασώζεται. Πλην όμως ο θάνατος του, η πανδημία του Κορονοϊού και στη συνέχεια η απώλεια του αντικαταστάτη του Χρήστου Πολιτίδη, ανέβαλαν τον σχεδιασμό.

Ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος, δεσμεύεται ότι το όνειρο του φίλου του θα λάβει σάρκα και οστά, με το στήσιμο της Ποντιακής λύρας στο πάρκο. Προσδίδοντας δημοσιότητα στο γεγονός και με τη συμμετοχή φορέων και Ποντιακών Συλλόγων… «έτσι όπως ήθελε».

Ένα μνημείο, που θα θυμίζει το ανάστημα των Ποντίων και την ανάγκη για τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας

Ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος σημειώνει ότι το μνημειώδες αυτό έργο είναι σε καλή κατάσταση, ενώ στο χώρο που θα τοποθετηθεί στην Πεντάβρυσο, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.

Δείτε στο παρακάτω video, τον αείμνηστο Ιωάννη Πασσαλίδη, σε δηλώσεις του σχετικά με την μεγαλύτερη Ποντιακή λύρα που εμπνεύστηκε…


Διαβάστε επίσης: Η Ποντιακή λύρα στον Ασπρόπυργο

Μοιραστείτε το