Επιτέλους τους ξεριζώσαμε

Μοιραστείτε το

Το «Επιτέλους τους ξεριζώσαμε» είναι ένα βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη, για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας, μέσα από τα Γαλλικά αρχεία.

Ο διωγμός των Ελλήνων υπήρξε ένα μακροχρόνιο μαρτύριο


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η λέξη «γκιαούρης» (guiaour) ουδέποτε προφερόταν με τόση περιφρόνηση, όπως τότε. Το τρομερό αυτό μίσος, τόσο απάνθρωπο, μετατρέπεται σ’ ερυθρά αιμοσφαίρια στις αρτηρίες όλων εκείνων, οι οποίοι, όπως ο Τοπάλ Οσμάν, δεν ήταν ευτυχείς παρά μόνον όταν έβλεπαν να κυλά το αίμα ενός «γκιαούρη».

«Δε βρίσκουμε ούτε μια περίπτωση στην Ευρώπη, στην Ασία, ακόμη και στην Αφρική, όπου η επιβολή της Τουρκικής κυριαρχίας, επί μιας χώρας, δεν ακολουθήθηκε από μια ελάττωση της υλικής ευημερίας και του μορφωτικού επιπέδου. Δεν υπάρχει επίσης περίπτωση όπου η αποτίναξη της Τουρκικής κυριαρχίας να μην επέφερε υλική ευημερία και εξύψωση πολιτιστική.

Είτε μεταξύ των Χριστιανών είτε μεταξύ των Μωαμεθανών, ο Τούρκος δε συνέβαλε παρά μόνο στη καταστροφή. Ποτέ δεν αποδείχθηκε ικανός ν’ αναπτύξει σε ειρήνη, αυτό που κέρδισε με τον πόλεμο».

George Clemenceau – Πρωθυπουργός / Πρόεδρος Ανωτάτου Διασυμμαχικού Συμβουλίου


Στοιχεία βιβλίου

  • Συγγραφέας: Χάρης Τσιρκινίδης
  • ISBN: 978-960-343-427-6
  • Κατηγορία: Ιστορία
  • Έτος 1ης έκδοσης: 1997
  • Εκδότης: Αφοι Κυριακίδη
  • Σελίδες: 357
  • Ενδεικτική τιμή: 19-21€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ


Χάρης Τσιρκινίδης

Ο Χάρης Τσιρκινίδης γεννήθηκε το 1938, στη Λεκάνη Καβάλας, από γονείς πρόσφυγες του Πόντου. Στις παιδικές του αναμνήσεις κυριαρχούν οι ανεξίτηλες εικόνες, από τη βάρβαρη γερμανοϊταλοβουλγαρική κατοχή, από τους αδελφοκτόνους εμφύλιους πολέμους του 1944 και του 1946-49.

Οι τραγικές διηγήσεις των προσφύγων γονιών του για το ολοκαύτωμα του Πόντου και τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι διωγμοί των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εδραιώνουν την πικρή του πεποίθηση για την τραγική μοίρα της πατρίδας μας και το απάνθρωπο πρόσωπο του κόσμου.

Το 1961 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων σαν ανθυπολοχαγός πυροβολικού. Υπηρέτησε σε μονάδες και επιτελεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Απόφοιτος Σχολής Ευελπίδων. Πτυχιούχος Νομικής. Απόφοιτος Σχολής Ξένων Γλωσσών (Αγγλικά και Γαλλικά). Φοίτησε στις Σχολές Πολέμου στη Γαλλία και την Ελλάδα. Καθηγητής Σχολής Πολέμου. Υπηρέτησε επί τριετία τις Ελληνικές πρεσβείες Παρισίων, Βρυξελλών και Μαδρίτης ως Ακόλουθος Άμυνας. Αποστρατεύτηκε ενώ υπηρετούσε σαν στρατιωτικός ακόλουθος στην Ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

Ιστορικός ερευνητής, έγραψε ιστορικά βιβλία και ιστορικά μυθιστορήματα

Ένα από αυτά είναι και το συγκλονιστικό ιστορικό διήγημα «Το Κόκκινο Ποτάμι», το οποίο παρουσιάζει τη τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού, κατά τη περίοδο 1908 – 1925.

Μοιραστείτε το