Του νου και τη καρδίας ιμ΄

Μοιραστείτε το

Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, που μένει ακόμη ατιμώρητο. Οι Έλληνες που σώθηκαν, σκόρπισαν ως πρόσφυγες σε όλον τον πλανήτη σαν τα τρομαγμένα πουλιά και… «η αροθυμία εβρούλιζεν τα καρδίας ατουν».

Δράξον το μολύβ’ και γράψον


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο βιβλίο «Του νου και τη καρδίας ιμ΄» γράφω διάφορες ιστορίες που μας έλεγαν οι πρόσφυγες γονείς και παππούδες στο χωριό μας, τη Λεκάνη Καβάλας. Οι ιστορίες που γράφω είναι όλες αληθινές, χωρίς καμία έμπνευση και τέχνη δική μου.

Η μάνα μου ήταν αγράμματη και μας έλεγε τις ιστορίες της με μεγάλο πόνο, δάκρυα και μοιρολόγια. Ο εξαίρετος πατέρας και δάσκαλός μας, μας έλεγε τις ιστορίες του με μεγάλη λεπτομέρεια. Προσπαθούσε να συγκρατηθεί να μην κλάψει, γιατί έκανε δύο χρόνια στο Ερζερούμ εξορία.

Πρέπει όλοι οι Έλληνες μαζί, ακόμη και το κράτος μας, να βοηθήσει, να προσπαθήσει να αναγνωριστεί η Γενοκτονία μας από το Διεθνές Δίκαιο και απ’ όλα τα κράτη του κόσμου.

«Τότε μαναχόν θα δικαιούνταν ούλα τα ψύα των προγόνων εμούν, ντο εχάθαν άδικα σην Τουρκίαν και θα καλοκάθουνταν σον Παράδεισον ατουν!».


Στοιχεία βιβλίου

  • Συγγραφέας: Πεϊμανίδου – Πολυχρονίδου Δέσποινα
  • ISBN: 978-618-5219-34-5
  • Κατηγορία: Λογοτεχνία
  • Έτος έκδοσης: 2017
  • Εκδότης: Ινφογνώμων Εκδόσεις
  • Σελίδες: 230
  • Ενδεικτική τιμή: 9-12€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ


Βιογραφία συγγραφέα

Η Δέσποινα Πεϊμανίδου-Πολυχρονίδου γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Λεκάνη της Καβάλας, από γονείς πρόσφυγες Ποντίους.

Η φοίτησή της στο Δημοτικό σχολείο του χωριού της ήταν ελλιπής, λόγω του Αλβανικού πολέμου και της τετράχρονης Κατοχής. Φοίτησε και πήρε απολυτήριο από το εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων στη Καβάλα και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη «Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία» της Αλεξανδρούπολης.

Ως μαθήτρια Γυμνασίου πήρε μέρος στη σκηνή του ερασιτεχνικού Ποντιακού Θεάτρου της πόλης Καβάλας και έπαιξε ρόλους από τα θεατρικά έργα του αείμνηστου γιατρού Φίλωνα Κτενίδη.

Ως δασκάλα υπηρέτησε σε σχολεία των Νομών Καβάλας και Δράμας και διηύθυνε μονοθέσια σχολεία και το εξαθέσιο Δημοτικό σχολείο του χωριού της. Σήμερα είναι συνταξιούχος και πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου του Νομού Καβάλας.

Η Ποντιακή καταγωγή της, τα έντονα παιδικά και εφηβικά βιώματά της κοντά στους γονείς, τη γιαγιά και τους συγχωριανούς της, απετέλεσαν το υλικό συγγραφής των διηγημάτων της, στη Ποντιακή διάλεκτο.

Πιστή στη παράδοση, θεωρεί χρέος της τη μνήμη των προγόνων της, τη διατήρηση και διάδοση της παράδοσης και του πολιτισμού τους.

Μοιραστείτε το