Φτιάξτε θρεπτική Ποντιακή σούπα με κιντέας

Μοιραστείτε το

Στην Ποντιακή κουζίνα οι τσουκνίδες κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση, σε διάφορα αγαπημένα πιάτα. Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή για να φτιάξετε μια θρεπτική σούπα, παχύρρευστη προς την υφή, φτιαγμένη από τρυφερές τσουκνίδες και δυόσμο.

Η σούπα με το έντονο πράσινο χρώμα
αποτελεί παραδοσιακή συνταγή της Ποντιακής κουζίνας


Σούπα με τσουκνίδες

Τα «κιντέας ή κιντέατα» στα Ποντιακά είναι οι τσουκνίδες. Πρόκειται για έναν «θησαυρό», με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία. Και αυτό οι Πόντιοι το γνώριζαν από παλιά.

Ο Πόντος ήταν μια περιοχή που ευδοκιμούσαν τα άγρια χόρτα, όπως οι τσουκνίδες. Τον καιρό που οι περισσότεροι τις θεωρούσαν ένα άχρηστο ζιζάνιο και τις ξερίζωναν, οι Πόντιοι τις είχαν εντάξει στη διατροφή τους. Μάλιστα ήταν μια από τις αγαπημένες τροφ τους.

Παρακάτω ακολουθεί η συνταγή, για να φτιάξετε και εσείς βελουτέ σούπα με τσουκνίδες. Παχύρρευστη ως προς την υφή, φτιαγμένη από τρυφερές τσουκνίδες, αρωματισμένη παραδοσιακά με δυόσμο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.


Υλικά

  • 500 γραμμάρια κορυφές από τσουκνίδες
  • 4-5 κ.σ. αλεύρι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ ψιλοκομμένο δυόσμο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι


Εκτέλεση – Παρασκευή

  • Βράζουμε τις τσουκνίδες μέσα σε μια κατσαρόλα, εώς ότου λιώσουν.
  • Αφού βράσουν, τις σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι κρατώντας το ζουμί τους.
  • Τα κιντέατα μπορούμε να τα πολτοποιήσουμε με ένα μπλέντερ και να τα τοποθετήσουμε ξανά στην κατσαρόλα μαζί με το ζουμί τους ή να τα βάλουμε στην κατσαρόλα χωρίς καμία επεξεργασία.
  • Συνεχίζουμε βράζοντας σε χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε αλεύρι σιγά-σιγά στο μείγμα, ανακατεύοντας μέχρι να ομοιογενοποιηθεί. Εάν χρειάζεται προσθέτουμε ανάλογα λίγο ζουμί ή αλεύρι, για να φτάσουμε στην επιθυμητή συνοχή.
  • Τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο, τον δυόσμο, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!


Δείτε επίσης: Ποντιακές πίτες με τσουκνίδες

Μοιραστείτε το