Συνταγή για Δεμέσια

Συνταγές του Πόντου, συνταγές απλές και γευστικές. Μία από αυτές είναι και η παρακάτω. Δεμέσια, πρόκειται για Ποντιακά πιτάκια των οποίων η γέμιση μπορεί να αποτελείται από διάφορα λαχανικά ή χόρτα. Θα μπορούσαμε να τα πούμε και χορτόπιτες.

Στο διαιτολόγιο των Ποντίων περιλαμβάνονταν πολλά λαχανικά – χόρτα και μάλιστα κάποια από αυτά όχι τόσο συνηθισμένα στον Ελλαδικό χώρο. Τέτοια ήταν και οι τσουκνίδες ή αλλιώς… κιντέας.

Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε συνταγή για να φτιάξετε δεμέσια με γέμιση από τσουκνίδες. Όπως ακριβώς τα έφτιαχνε και η γιαγιά…


Υλικά για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 1 κουταλάκι μαγιά
  • Λίγο αλάτι


Υλικά για τη γέμιση

  • 1 κιλό τσουκνίδες
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές δυόσμο (προαιρετικά)
  • ½ ποτήρι λάδι
  • Αλάτι, Πιπέρι


Εκτέλεση Συνταγής

  • Βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι να ροδίσει.
  • Πλένουμε καλά και κόβουμε τις τσουκνίδες. Κατόπιν τις ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, προσθέτοντας (προαιρετικά) το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Αφήνουμε τη γέμιση μας μέχρι να ψηθεί (μαραθεί).
  • Ζυμώνουμε το αλεύρι μαζί με τη διαλυμένη μαγιά, το λάδι και το αλάτι, συμπληρώνοντας λίγο-λίγο το νερό. Πλάθουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή, αλλά να μη κολλάει στα χέρια.
  • Αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα περίπου, ώστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Κατόπιν την χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια, τα οποία ανοίγουμε σε παχιά φύλλα.
  • Αφού γεμίσουμε τα πιτάκια με μία κουταλιά από τη γέμιση, φροντίζουμε να τα κλείσουμε καλά στις άκρες, πιέζοντας με τα δάχτυλα.
  • Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν.

Προαιρετικά στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε και μπούκοβο. Τόσο, όσο μας αρέσει και αντέχουμε το καυτερό.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού συνδέσμου (link)

Καλή Όρεξη!