Την έντονη δυσφορία όλων των Ελλήνων προκάλεσε η ανάρτηση του Εργκίν Αταμάν, προπονητή του μπασκετικού Παναθηναϊκού, με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα που για τους Έλληνες αποτελεί Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Δεν ξεχνάμε – Δεν ανεχόμαστε
Η 19η Μαΐου δεν είναι γιορτή
Ο Εργκίν Αταμάν, προπονητής του Παναθηναϊκού και ο καλαθοσφαιριστής Τσεντί Οσμάν, βρέθηκαν στο επίκεντρο οργισμένων αντιδράσεων, για αναρτήσεις που πραγματοποίησαν ανήμερα της 19ης Μαΐου.
Με αφορμή την τουρκική εθνική γιορτή της 19ης Μαΐου, «Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού», που συμπίπτει με την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Αντί σεβασμού, επέλεξαν πανηγυρικές δηλώσεις
Ο Αταμάν μάλιστα, όχι μόνο ανήρτησε μήνυμα τιμής στον Κεμάλ, αλλά φρόντισε να συνοδευτεί και με πανηγυρική διάθεση για τη «Γιορτή της Νεολαίας και του Αθλητισμού» της Τουρκίας, μια ημέρα ταυτόσημη για εμάς με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και τη θλίψη.
Οι αναρτήσεις
Ο Τούρκος παίκτης του Παναθηναϊκού ανήρτησε στα social media μήνυμα με ύφος υπερηφάνειας για την «κληρονομιά του Κεμάλ», γράφοντας:
«Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να συνεχίσουμε την κληρονομιά που μας άφησε ο Κεμάλ Ατατούρκ, με αποφασιστικότητα. Χρόνια πολλά για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης του Ataturk, Νεολαίας και Αθλητισμού»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, ο οποίος δεν δίστασε να γράψει δημόσια:
«Ευτυχισμένη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης του Ataturk, Νεολαίας και Αθλητισμού. Μία ημέρα που αφιερώθηκε και εμπιστεύτηκε στη νεολαία της Τουρκίας»
Δεν αρκούν οι δικαιολογίες
Για τους νεώτερους, που ίσως να μην έχουν διδαχθεί την αλήθεια, ο Κεμάλ μπορεί να θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, όμως στην Ελληνική συνείδηση παραμένει ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα και σκοτεινά πρόσωπα της Ιστορίας.
Υπό την ηγεσία του οργανώθηκαν οι εκκαθαρίσεις και ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με αποκορύφωμα τη σφαγή στη Σμύρνη το 1922.
Δεν αρκεί η δικαιολογία της «προσωπικής άποψης»
Η δημόσια εξύμνησή του από μέλη Ελληνικής ομάδας δεν μπορεί να εκληφθεί απλά ως «προσωπική άποψη». Αντίθετα, συνιστά πρόκληση και ασέβεια προς τη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων που εξοντώθηκαν ή εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες.
Θα αντιδράσει ο Παναθηναϊκός;
Όταν ένας προπονητής που εκπροσωπεί έναν από τους μεγαλύτερους Ελληνικούς Συλλόγους κάνει ανιστόρητες και προσβλητικές δηλώσεις, υπάρχει ευθύνη. Η ευθύνη της Διοίκησης να σταθεί στο ύψος της ιστορίας του Συλλόγου, της χώρας, αλλά και των φιλάθλων που παρακολουθούν με αγανάκτηση.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι ένα:
Θα αντιδράσει η διοίκηση του Παναθηναϊκού;
Πολλώ δε μάλλον, όταν ο ηγέτης του Συλλόγου, ο πρόεδρος Δημήτρης Γιαννακόπουλος, σε δημόσιες αναρτήσεις του τοποθετείται ως «υπερπατριώτης». Συγκινώντας ένα τεράστιο ποσοστό Ελλήνων, στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίοι με τη σειρά τους μάλιστα δεν χάνουν την ευκαιρία να του ζητούν να ιδρύσει πατριωτικό κόμμα.
Απλά… ΝΤΡΟΠΗ
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από πρόσωπα που εκπροσωπούν έναν Σύλλογο με βαθιές ρίζες στον Ελληνισμό, δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες. Απαιτείται υπευθυνότητα και στοιχειώδης σεβασμός απέναντι στην ιστορία και τους Έλληνες.
Τόσο σ’ αυτούς που έχυσαν το αίμα τους αντιστεκόμενοι και εν τέλει ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, όσο και σ’ αυτούς που επέζησαν και μεταλαμπάδευσαν τα πάθη του Ποντιακού Ελληνισμού στις επόμενες γενιές.
Τέλος, ο κόσμος δεν ζήτησε ποτέ να απαρνηθεί κανείς την καταγωγή του ή τις πεποιθήσεις του. Ζητά, όμως, το αυτονόητο:
Σεβασμό στη χώρα που σε φιλοξενεί και στην ιστορική της μνήμη

Δείτε επίσης: Για να υπάρχει φιλία ανάμεσα στους λαούς
Με πληροφορίες από το Newsfire