Μαντία με κολοκύθα κίτρινη και αρνί

Μοιραστείτε το

Η Ποντιακή κουζίνα χαρακτηρίζεται από μια δωρικότητα. Λίγα υλικά, απλή διαδικασία, γρήγορο μαγείρεμα. Τα Μαντία είναι ένα αγαπημένο φαγητό των Ποντίων και πρόκειται για ζυμαρικά με γέμιση κιμά.

Η παρακάτω συνταγή είναι από τη περιοχή του Καυκάσου


Η συνταγή για τα Μαντία δεν είναι καθαρά Ποντιακή συνταγή. Μιας και υπάρχουν παραλλαγές και στη κουζίνα της Αρμενίας, Ρωσίας, Γεωργίας, Τουρκίας και άλλων χωρών. Τα μαντία φτιάχνονται ανάλογα την περιοχή με κάποιες διαφορές. Η παρακάτω συνταγή είναι από την περιοχή του Καυκάσου.

Η έκπληξη όμως είναι άλλη. Τα μαντία γίνονται στον ατμό, σε ζωμό και τηγανιτά. Αντίστοιχα έχουν τα ντάμπλινγκ οι Κινέζοι, με ακριβώς ίδιους τρόπους μαγειρέματος και παρεμφερείς γεμίσεις. Ο λόγος είναι ότι στο Βυζάντιο είχαν επαφές μεταξύ τους, αν θυμηθούμε τους δρόμους του μεταξιού.


Υλικά συνταγής

Για την γέμιση:

  • 250 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
  • 250 γραμμάρια κιμάς αρνίσιος
  • 400 γραμμάρια κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 400 γραμμάρια κολοκύθα κίτρινη τριμμένη
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 6 ποτήρια ζωμό κρέατος
  • 3 κουταλάκια σούπας βούτυρο
  • Αλάτι και πιπέρι


Για τις σάλτσες:

  • Γιαούρτι
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Ντοματοπολτέ
  • 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 3 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
  • Φύλλο ζύμης κουρού


Εκτέλεση συνταγής

  • Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε καλά. Βάζουμε στο ψυγείο να ενσωματωθούν οι γεύσεις για περίπου μια ώρα.
  • Στο μεταξύ απλώνουμε το φύλλο και κόβουμε σε παραλληλόγραμμα σχήματα στο μέγεθο ςπου επιθυμούμε (συνήθως είναι μικρό). Με ένα κουταλάκι βάζουμε γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε από τα πλάγια με ανοιχτό το κέντρο, σαν βαρκούλες.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί, προσθέτουμε τον ζωμό και τα τοποθετούμε με την σειρά. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, πάνω κάτω, βάζοντας το ταψί στην κάτω πλευρά του φούρνου, στους 160c για 35΄περίπου.


Για την σάλτσα πάπρικας:

  • Βάζουμε σ’ ένα μεταλλικό σκεύος τον πελτέ, το σκόρδο και την πάπρικα. Σε μια μικρή κατσαρόλα καίμε πολύ καλά το ελαιόλαδο και περιχύνουμε επάνω στο μείγμα.
  • Ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμη η σάλτσα.


Για το γιαούρτι:

  • Αραιώνουμε με λίγο νερό το γιαούρτι και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Τέλος καίμε καλά το βούτυρο να μοσχοβολήσει και αφού ετοιμαστούν τα μαντία, τα περιχύνουμε μ’ αυτό.
  • Σερβίρουμε βάζοντας στο κάτω μέρος του πιάτου την σάλτσα πάπρικας, περιμετρικά τα μαντία και στο κέντρο το γιαούρτι.


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Πηγή συνταγής

Μοιραστείτε το