Ο Μικρός Πρίγκιπας στα Ποντιακά

Μοιραστείτε το

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα παραμύθια στην ιστορία της παιδικής λογοτεχνίας, «μιλάει» και την Ποντιακή διάλεκτο. Πρόκειται για ένα παραμύθι με αξία διαχρονική, που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Το φημισμένο παραμύθι του Antoine de Saint-Exupéry


Λίγα λόγια για το παραμύθι

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι ένα ολοκληρωμένο μάθημα ζωής, που προετοιμάζει τα παιδιά για τον κόσμο των ενηλίκων, πολύ πριν κληθούν να ενταχθούν σ’ αυτόν. Μέσα απ’ τις «μαγικές» σελίδες του ξεπηδούν στοχασμοί και αλήθειες. Πάνω σε όλα εκείνα που βλέπει ένα παιδί όταν παρατηρεί τους μεγάλους και δεν μπορεί ακόμη να κατανοήσει.

Μια αλληγορική ιστορία για τα παιδιά και του μεγάλους, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι το πιο διάσημο έργο του Antoine de Saint-Exupéry, στις εκδόσεις παγκοσμίως, καθώς κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά την Αγία Γραφή!

Η αξία του διαχρονική και η αγάπη μικρών και μεγάλων σταθερή μέσα στα χρόνια

Την απόδοση του παραμυθιού στην Ποντιακή διάλεκτο, έκανε ο Παναγιώτης Μωυσιάδης. Άριστος γνώστης της Ποντιακής διαλέκτου, με καταγωγή από το Ανατολικό Πτολεμαΐδας. Ενώ οι εκδότες Παύλος και Δέσποινα Κυριακίδη φρόντισαν ώστε το βιβλίο «Ο Μικρόν Πρίγκιπας» να βρει τη δική του θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.


Ο Μικρόν Πρίγκιπας

«Ο Μικρόν Πρίγκιπας» είναι ένα παιδικό φιλοσοφικό κείμενο, που ταυτίζεται απόλυτα με την Ποντιακή σοφία και παράδοση. Οι Πόντιοι είναι ένας λαός του ταξιδεμού, της αναζήτησης και της δημιουργίας. Ο Πόντος γεννιέται με τον μύθο του Φρίξου και της Έλλης. Όπως και «Ο Μικρόν Πρίγκιπας» σαν άλλος Φρίξος επάνω στα φτερά των πουλιών, αναζητά έναν τόπο της χαράς και της δημιουργίας.

«Οι Πόντιοι χάνουν την πατρίδα τους με τον ξεριζωμό. Ο Μικρόν Πρίγκιπας αναγκάζεται να αφήσει τους φίλους που αγάπησε και να επιστρέψει στην δική του πατρίδα», σημειώνει ο κ. Μωυσιάδης και προσθέτει:

«Ο Μικρόν Πρίγκιπας είναι ένας διαχρονικός ερευνητής και κοσμοπολίτης. Γνωρίζει τόπους και χαρακτήρες, όπως ο Πόντιος της διασποράς. Είναι ένας λακωνικός Αισώπειος συνομιλητής, φιλικός και γλυκός σαν το χαϊδεμένο Ποντιόπουλο»

Η μεταφορά του μικρού πρίγκιπα στην Ποντιακή διάλεκτο έρχεται να συμπληρώσει το πλανητικό παραμύθι του μικρού πρίγκιπα. Στην ηθικοπλαστική γλαφυρότητα, την συναισθηματική υπέρβαση και την μετρική μουσικότητα της Ποντιακής γλώσσας «Ο Μικρός Πρίγκιπας» ξαναζεί το περιπετειώδες ταξίδι του, στον κόσμο του παράλογου και της ουτοπίας.

Στην προσπάθεια να αναδειχθεί η δύναμη των ψυχικών και συναισθηματιών εκρήξεων, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, η Ποντιακή γλώσσα παρεμβαίνει καταλυτικά. «Ο Μικρός Πρίγκιπας» με τον μικρόκοσμο της αγνότητας και του ορθολογισμού, ο πιλότος, το αεροπλάνο, η έρημος, η αγάπη για τη ζωή, η αποστροφή στο θάνατο και τέλος η λύτρωση και ο οραματισμός είναι έννοιες συνυφασμένες με τη ζωή και την προσδοκία του Ποντιακού Ελληνισμού.


Στοιχεία βιβλίου

  • Συγγραφέας: Antoine de Saint-Exupéry
  • Απόδοση στη Ποντιακή διάλεκτο: Παναγιώτης Μωυσιάδης
  • ISBN: 978-960-599-331-3
  • Κατηγορία: Παιδική ΛογοτεχνίαΠαραμύθια
  • Έτος έκδοσης: 2020
  • Εκδότης: Αφοί Κυριακίδη
  • Σελίδες: 120
  • Ενδεικτική τιμή: 8€ – 10€


✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ


Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε και ένα Γλωσσάριο με 164 Ποντιακές λέξεις στην Ελληνική. Για να έρθουν τα παιδιά πιο εύκολα σε επαφή με τον κείμενο. Η απόδοση στην Ποντιακή διάλεκτο συμπεριλαμβάνει και τις αυθεντικά σχέδια (ακουαρέλες) του συγγραφέα, τα οποία δεν είναι λιγότερο σημαντικά από το ίδιο το βιβλίο.

Οι μοναδικές απεικονίσεις στο βιβλίο – παραμύθι «Ο Μικρός Πρίγκιπας» διαλύουν τα γλωσσικά εμπόδια και γίνονται μέρος ενός καθολικού οπτικού λεξιλογίου, που όλοι μπορούν να καταλάβουν.

Μοιραστείτε το