Συνταγή για Μαντία

Τα Μαντία είναι ένα αγαπημένο φαγητό των Ποντίων, που βρίσκεται στο τραπέζι σε κάθε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. Πρόκειται για ζυμαρικά με γέμιση κιμά, κάτι σαν τα Ιταλικά τορτελίνια.

Απίστευτα νόστιμα

Η ιστορία, η μυρωδιά και η γεύση τους είναι ένα κομμάτι της Ποντιακής γαστρονομίας. Όμως η συνταγή για τα Μαντία δεν είναι καθαρά Ποντιακή συνταγή. Μιας και υπάρχουν παραλλαγές και στη κουζίνα της Αρμενίας, Ρωσίας, Γεωργίας, Τουρκίας και άλλων χωρών.

Για τη παρασκευή τους απαιτείται χρόνος και υπομονή, όμως το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Μιας και θα είναι ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα που έχετε δοκιμάσει…


Υλικά για τη ζύμη

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • Αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού)
  • Χλιαρό νερό (όσο χρειάζεται για να γίνει μια σκληρή ζύμη)


Υλικά για τη γέμιση

  • 1 κιλό χοιρινός κιμάς ή ανάμεικτος με μοσχαρίσιο
  • 1 κιλό κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 1 κουτάλι σούπας αλάτι
  • 1 κουτάλι σούπας πιπέρι
  • 4 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση συνταγής

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μία ώρα.
  • Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, με διαστάσεις περίπου 10 εκατοστά και πάχος 2-3 χιλιοστών.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ, τρίβουμε και το κρεμμύδι μέσα και τα ζυμώνουμε καλά.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλου, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε σαν μικρό πουγκί.
  • Μόλις ετοιμάσουμε όλα τα Μαντία, τα ψήνουμε στον ατμό, σε ειδική κατσαρόλα με διάτρητους δίσκους για 45 λεπτά. Εάν δεν διαθέτουμε τέτοιο σκεύος, χρησιμοποιούμε κατσαρόλα με εξάρτημα ατμού.
  • Σερβίρονται ζεστά με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή και για τους πιο τολμηρούς με το πιο καυτερό μπούκοβο. Εναλλακτικά, μπορούμε σε ένα μπολ να ανακατέψουμε γιαούρτι με σκόρδο και να περιχύσουμε τα Μαντιά.


* Ο ζωμός που μένει στη κατσαρόλα, μπορεί να φυλαχτεί ως ζωμός κρέατος.


Αναφερόμενοι στη Ποντιακή κουζίνα εννοούμε κυρίως τις διατροφικές συνήθειες, τις προτιμήσεις και τις μεθόδους μαγειρικής που έφεραν και με ιδιαίτερο σεβασμό διαφυλάττουν μέχρι σήμερα οι Έλληνες πρόσφυγες, από τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου. Όταν μετά από χιλιετίες αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους…


Καλή σας όρεξη!