Οργή στην Ομογένεια της Ευρώπης

Μοιραστείτε το

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά του Ιβάν Σαββίδη. Οι εκφράσεις που ακούγονται για τον ομογενή επιχειρηματία προκαλούν οργή και αγανάκτηση στην Ποντιακή Ομογένεια της Ευρώπης και όχι μόνο.

Δεν αφορά το ποδόσφαιρο…


Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης

Γενιές ολόκληρες διωγμένες και ξενιτεμένες με αγάπη, σεβασμό και λαχτάρα για τον τόπο τους (Πόντο και Ελλάδα), κρατώντας ψηλά τα ιδανικά των προγόνων τους, αισθάνονται οργή και αγανάκτηση.

«Η στοχοποίηση, απαξίωση και προσβολή σε έναν από εμάς, αφορά όλους εμάς»

Με ανακοίνωση (διαβάστε παρακάτω) που εξέδωσε η «Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης» (ΟΣΕΠΕ), τονίζει μεταξύ άλλων πως κάτι τέτοιο δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο…


Ανακοίνωση της ΟΣΕΠΕ

«Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδα ξένος»

Και από τους ουρανούς από ‘κει που βρίσκονται ο Χρήστος Αντωνιάδης ο μέγας νευροχειρουργός και ποιητής των Ποντίων, μαζί με τον τεράστιο Στέλιο Καζαντζίδη, μας κοιτούν και απορούν.

Απορούν διότι θα περίμεναν οι στίχοι αυτού του εκπληκτικού τραγουδιού να έχουν αλλάξει τα μυαλά της εγχώριας αντιποντιακής Διαπλοκής.

Τελικά όχι.

Παραμένουν οι ίδιοι και χειρότεροι.

Η επίθεση με ρατσιστικό μίσος στο πρόσωπο του συμπατριώτη μας Ιβάν Σαββίδη δεν αφορά το ποδόσφαιρο.

Και δεν την κρίνουμε με βάση καμιά οπαδική προτίμηση.

Η πλειοψηφία του Ποντιακού Ελληνισμού όσοι επέζησαν από το Κεμαλικό και Οθωμανικό τέρας, διασώθηκαν στην Ρωσία και Γεωργία. Και κατά κύματα από το 1922 έρχονται στην Ελλάδα.

Στη Σοβιετική Ένωση ήταν απλά οι «Greki». Οι Έλληνες με γλώσσα τα Ρωμέικα. Τα Ελληνικά Πόντου. Την τρισχιλιόχρονη Ομηρική διάλεκτο.

Εδώ έγιναν «Ρώσοι, Τσετσένοι, Απχάζιοι». Φανταστείτε αν επιτίθενται με τόσο μίσος τυφλού ρατσισμού σε έναν τόσο δυνατό άνθρωπο σαν τον Ιβάν, τι άποψη έχουν για έναν απλό μεροκαματιάρη στο Σοχούμ, το Σότσι, το Νοβοροσίσκ, την Συμφερούπολη.

Καλούμε την Πολιτεία και όλα τα κόμματα να λάβουν θέση στην προσπάθεια διχασμού της χώρας την κρίσιμη ώρα της Τουρκικής απειλής. Διότι δεν αφορά το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το μέσον όπου καθρεπτίζονται συλλογιστικές και στρατηγικές.

Τον Ιβάν Σαββίδη τον γνωρίζουμε προσωπικά. Μας τίμησε με την φιλία του.

Δεν θα προβούμε σε πλειοδοσία επαίνων για όσα έχει πράξει πολλές φορές χωρίς προβολή. Ως αδερφοί του φίλοι και συμπατριώτες Έλληνες Πόντιοι, δηλώνουμε την αγάπη μας στο πρόσωπό του, τις ιδέες του, το πάθος του για την Πατρίδα μας, την γλώσσα και Ιστορία της που μόνο με πράξεις στήριξε.

Και με την «Έδρα Ποντιακών Σπουδών» στο ΑΠΘ αλλά και με το τηλεοπτικό «Κόκκινο Ποτάμι» που είναι μια πολύτιμη υπόμνηση σε κάθε αναθεωρητή της Γενοκτονίας:

«Η αλήθεια νικά πάντα στο τέλος το ψέμα, τη προπαγάνδα, τη διαπλοκή»


Για το ΔΣ ΟΣΕΠΕ

Χρήστος Πεχλιβανίδης
Γενικός Γραμματέας

Μοιραστείτε το