Ποιοι δημιούργησαν το επετειακό λογότυπο «G»

Μοιραστείτε το

Το επετειακό λογότυπο «G» χρησιμοποιήθηκε φέτος, ως σήμα κατατεθέν, για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων. Το «G» κάνει τον γύρο του κόσμου, μεταφέροντας το μήνυμα του Ποντιακού Ελληνισμού, για αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας.

Το «G» το είδαμε παντού! Σε εκδηλώσεις, στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο, σε έντυπα και αφίσες. Τυπώθηκε σε χιλιάδες αντίτυπα που ταξίδεψαν σε Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Αυστραλία κ.α. Φορέθηκε σε μπλουζάκια, σε καπέλα και σε κονκάρδες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Το «G» προκύπτει από το πρώτο γράμμα τη λέξης «Genocide» (Γενοκτονία)


Επετειακό λογότυπο «G»

Το ημικύκλιο του γράμματος G μορφοποιείται από ανθρώπινες φιγούρες, οι οποίες συγκροτούν μία πορεία. Συμβολίζει τις «πορείες θανάτου» των εκτοπισμένων Ελλήνων του Πόντου. Κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη ζωή του μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Υποδηλώνει όλα τα δεινά, τα οποία υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας.

Ταυτόχρονα, η πορεία και τα επιλεγμένα σύμβολα εντός αυτής, μαρτυρούν την ιστορική διαδρομή των Ελλήνων του Πόντου. Οι οποίοι έρχονται από μακριά, όχι μόνον χωρικά αλλά και χρονικά, διανύοντας μία πορεία χιλιετηρίδων στον Εύξεινο Πόντο.

Συνθέτοντας, τον ξεχωριστό και μνημειώδη πολιτισμό: τον Ιωνικό Κίονα, την Παναγία Σουμελά, το Φροντιστήριο Τραπεζούντας και τη Λύρα – το σύμβολο του πολιτισμού μας, συνυπάρχουν μέσα στο λογότυπο

Στην απόληξη της πορείας του «G» υπάρχει ένα μπουκέτο κίτρινα λουλούδια, τα αμάραντα του Πόντου. Το φυτό που δεν μαραίνεται και συμβολίζει την επιβίωση και αναγέννηση των Ποντίων. Ταυτίζεται με τη δυναμική του Ποντιακού Ελληνισμού, ο οποίος παρότι υπέστη Γενοκτονία κι αποκόπηκε από την πατρώα γη, κατόρθωσε να επιβιώσει. Διατηρώντας την ιστορική του μνήμη και τον πολιτισμό του.


Οι εμπνευστές

Ποιοι είναι όμως οι εμπνευστές και δημιουργοί του «G»; Η ομάδα των φίλων που εμπνεύστηκε και φιλοτέχνησε το επετειακό λογότυπο «G» αποτελείται από 5 άτομα. Μία αρχαιολόγο, έναν γραφίστα, έναν αστυνομικό και δύο μηχανολόγους μηχανικούς.

«Δεν το περίμενα, παρόλο όταν δημιουργούσαμε το λογότυπο, θέλαμε πρώτα από όλα να “μιλήσει” σε πολλούς λαούς του κόσμου. Να μεταφέρει τον πόνο και το μήνυμα των Ποντίων», λέει ο κ Κωνσταντίνος Καρακασίδης, αστυνομικός στο επάγγελμα και ένας εκ των δημιουργών του επετειακού λογότυπου «G».

Το «G» είναι αυτό που φωνάζουμε 100 χρόνια τώρα και ζητάμε δικαίωση

«Χθες 19 Μαΐου ήταν ημέρα θλίψης. Αλλά είμαστε ικανοποιημένοι, βλέποντας παντού, στα Social Media, στις τηλεοράσεις. Μικρούς και μεγάλους ανθρώπους να φορούν τις μπλούζες με το λογότυπο μας»

Νιώθουμε περήφανοι και δικαιωμένοι, που μπορέσαμε να μεταφέρουμε με αυτόν τον απλό τρόπο το μήνυμα της Γενοκτονίας. Στον απανταχού Ελληνισμό., αλλά και στους άλλους λαούς του κόσμου».


Ιδέα – Σκοπός

Σύμφωνα με τον κ. Καρακασίδη, η ιδέα της δημιουργίας ξεκίνησε από τον Αλέξανδρο Μυριούνη, Πόντιο από τα Ιωάννινα.

Εξ’ αρχής, σκοπός ήταν να μπορέσει το λογότυπο να αναγνωριστεί και από τους διεθνείς παρατηρητές. Να αποτυπωθεί η φρίκη της Γενοκτονίας, αλλά να δοθεί παράλληλα και το μήνυμα ειρήνης. Για αυτό και δεν υπάρχει πουθενά στο λογότυπο κάτι που να σχετίζεται με όπλο.

Το επετειακό λογότυπο δημιουργήθηκε για διαγωνισμό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) που προκηρύχθηκε πέρυσι

Συμμετείχαν επίσης οι Αλέξανδρος Εφραιμίδης, Ελένη Μεντεσίδου και Δημήτρης Διαμαντόγιαννης Η εργασία ήταν αφιλοκερδής, ενώ τα δικαιώματα του λογότυπου παραχωρήθηκαν στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ).

Μοιραστείτε το