Τουρκικό μπλόκο για την Παναγία Σουμελά

Μοιραστείτε το

Φέτος τον Δεκαπενταύγουστο δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Καθώς δεν δόθηκε η απαιτούμενη άδεια από τις αρχές της Τουρκίας.

Οι λόγοι της άρνησης δεν έχουν γίνει γνωστοί


Οικουμενικό Πατριαρχείο

Οι αρχές της Τουρκίας αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, φέτος στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, φέτος τον Δεκαπενταύγουστο δεν θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, καθώς δεν δόθηκε η απαιτούμενη άδεια από τις κυβερνητικές αρχές της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο:

«Εφέτος δέν θά τελεσθεί η Θεία Λειτουργία επί της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αὐγούστου,) εις την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, καθ΄ότι δεν εδόθη η απαιτούμενη άδεια παρα των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών»

Να σημειωθεί πως τόσο το 2022 όσο και το 2021, είχε γίνει κανονικά ο εορτασμός στην αναστηλωμένη Μονή. Η οποία είχε παραμείνει κλειστή από το 2015, λόγω εργασιών αναστήλωσης.


Αντιδράσεις

Αν και δεν γίνεται αναφορά για τα ακριβή αίτια της μη χορήγησης άδειας, φαίνεται για ακόμη μία φορά ότι η θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία δεν είναι αυτονόητη.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει δυσαρέσκεια και αντιδράσεις

Καθώς από το 2010 οπότε και τελέστηκε για πρώτη φορά Θεία Λειτουργία στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, σχεδόν εκατό χρόνια μετά το κλείσιμό της, η Παναγία Σουμελά λειτούργησε και άλλες φορές τον Δεκαπενταύγουστο. Συγκεντρώνοντας εκατοντάδες πιστούς από την Ελλάδα, την Αμερική και άλλα σημεία του κόσμου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι τουρκικές αρχές διαφημίζουν ως πόλο έλξης το Ορθόδοξο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Το οποίο μετά τα έργα αναστήλωσης έχει ανοίξει τις πύλες του και πάλι δεχόμενο κύματα τουριστών από τη Τουρκία και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές…

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους»

Τέλος, φαίνεται ότι η Τουρκία επενδύει στα Ορθόδοξα μνημεία και προσκυνήματα τα οποία, ανάλογα με τα δικά της συμφέροντα, τα αξιοποιεί αντίστοιχα. Κατά το κοινώς λεγόμενο τα «εργαλοιοποιεί» προς άγραν εντυπωσιασμού, εσωτερικού πατριωτισμού, αλλά και οικονομικών συμφερόντων.


Διαβάστε επίσης: Party μέσα σε Ορθόδοξη εκκλησία

Μοιραστείτε το