Βεβήλωση στην Παναγία Σουμελά

Μοιραστείτε το

Οι Αρχές της Τουρκίας παραχώρησαν το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, σε μουσικό συγκρότημα, για γυρίσματα videoclip. Προσβολή για τους Πόντιους και τους απανταχού Χριστιανούς, με τη μετατροπή του ιστορικού χώρου, σε Disco party…

Το videoclip δείχνει ξένο Dj και πολίτες να χορεύουν υπό τους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής


Αντιδράσεις για το videoclip

Το videoclip αφορά τραγούδι pop συγκροτήματος. Δείχνει κόσμο να χορεύει σε ρυθμούς disco, ενώ ακούγεται ακόμη και μία καμπάνα να ηχεί εν μέσω των μοντέρνων ήχων. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο, όπου κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται και η λειτουργία από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το videoclip γυρίστηκε με σκοπό την τουριστική προβολή της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά, έπειτα από άδεια που έλαβε το μουσικό συγκρότημα από τις Αρχές της Τουρκίας. Όμως οι εικόνες που προβάλλονται προκαλούν σχόλια και αντιδράσεις, περί βεβήλωσης του ιερού χώρου. Πολλοί το θεώρησαν σκανδαλώδες, ενώ κάποιοι ζητούν εξηγήσεις από τις Τουρκικές αρχές.

Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις μέχρι και από Τούρκους

Παρά το γεγονός ότι από χρόνια το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και έχει χαρακτηριστεί ως πολιτιστικό μνημείο, εν τούτοις ακόμη και οι ντόπιοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτό το σκηνικό.

Ο Μουράτ Τσαβγκά, πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου τουριστικών φορέων και ταξιδιωτικών γραφείων, με επίσημη επιστολή του, ζητά εξηγήσεις για τους λόγους που δόθηκε η άδεια για τα γυρίσματα. Ο ίδιος μάλιστα αναρωτιέται για το πώς θα αντιδρούσε η Τουρκία, σε περίπτωση που κάτι αντίστοιχο συνέβαινε σε τζαμί, σε άλλη χώρα.

«Η κοινή συνείδηση δεν θα ανακουφιστεί, εάν οι υπεύθυνοι δεν εξηγήσουν το πώς και το γιατί χορηγήθηκε αυτή η άδεια»

Ωστόσο, άλλη άποψη είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τραπεζούντας, Βολκάν Κανταρτζί, που χαιρέτισε την κίνηση αυτή. Σημείωσε μεταξύ άλλων…

«Ελπίζω το αποτέλεσμα της δουλειάς να είναι να προβληθούν οι φυσικές ομορφιές και να γίνει μια επιτυχημένη παρουσίαση»

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο πτώσης βράχων από τα ντεσιμπέλ, ο Βολκάν Κανταρτζί διευκρίνισε ότι εξετάστηκε από πριν το τεχνικό κομμάτι και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε τέτοιο ρίσκο.

Το εν λόγω μουσικό συγκρότημα είχε κάνει και στο παρελθόν ανάλογα γυρίσματα στη Καππαδοκία, για το τραγούδι «Nemrudun Kızı».


Οργή από τη Ρωσική Εκκλησία

Την οργή της εκφράζει η Εκκλησία της Ρωσίας, διαμαρτυρόμενη για τη βεβήλωση Ορθοδόξων ιερών στην Τουρκία. Όπως τονίζει με δήλωσή του ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Σημειώνει μάλιστα τη βεβαιότητά του, ότι οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα εγκρίνουν αυτή τη συμπεριφορά. Αλλά και ότι η πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας θα ασχοληθεί με αυτό το «περιστατικό, που προκαλεί αγανάκτηση».

Η θρησκευτική ειρήνη σήμερα διασύρεται και πάλι στην Τουρκία, αναφέρει ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας…

«Στο κύριο ιστορικό προσκύνημα των Ελλήνων του Πόντου, οι τοπικές Αρχές επέτρεψαν τη διοργάνωση μουσικοχορευτικής εκδήλωσης.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έπραξε πολλά όταν έπρεπε, ώστε αυτό το κάποτε ένδοξο μοναστήρι να καταστεί προσιτό για τους προσκυνητές και τις ετήσιες θείες λειτουργίες.

Εκφράζουμε κατηγορηματική διαμαρτυρία για τη βεβήλωση των Ορθοδόξων ιερών στην Τουρκία. Τα ιερά αυτά αποτελούσαν τόπο καθολικού προσκυνήματος και σύμβολο αλληλοσεβασμού…»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEOCLIP ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΔPΑΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το