Το «Ποντιακό» τσάι του βουνού

Μοιραστείτε το

Το βιολογικό τσάι του βουνού «Grandpa Jos», με παράδοση από το 1922, καλλιεργείται στο Βέρμιο και το 80% της παραγωγής του κατευθύνεται στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα διατίθενται σε επιλεγμένα εμπορικά καταστήματα.

Ένα βότανο με πλούσιο άρωμα και πολλές ευεργετικές ιδιότητες


Καλλιέργεια με φυσικό τρόπο

Ο προ παππούς Γαβριήλ Καραμανλίδης ήταν Έλληνας που ζούσε στο χωριό Αγούρσα, στην περιοχή της Ματσούκας. Στην καρδιά του Εύξεινου Πόντου, μεταξύ Τραπεζούντας και Αργυρούπολης.

Ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Κυριακή, το 1922, μαζί με ένα κύμα περίπου 900.000 προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Και εγκαταστάθηκαν στα Κομνηνά Κοζάνης, ένα ορεινό χωριό δυτικά του όρους Βερμίου.

Όπως το σύνολο σχεδόν των προσφύγων εκείνη την εποχή, έτσι και το ζευγάρι βίωνε μεγάλη φτώχεια και αντιμετώπιζε έντονα βιοποριστικά προβλήματα. Προσπαθώντας να εξασφαλίσει ένα εισόδημα, ο Γαβριήλ Καραμανλίδης ανέβαινε καθημερινά στο βουνό. Από όπου συνέλεγε το τσάι του βουνού που φύτρωνε ελεύθερο και στη συνέχεια το πουλούσε στο παζάρι της πόλης.

Με τον καιρό δημιούργησε το δικό του σπορείο και απέκτησε μία έκταση ενός στρέμματος στο Βέρμιο. Την οποία καλλιεργούσε με μεράκι και 100% φυσικό τρόπο.


Βιολογικό τσάι του βουνού

Σήμερα, η τέταρτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει την παράδοση και το έργο του Πόντιου παραγωγού. Επιχειρώντας να διατηρήσει την αγάπη του για το τσάι του βουνού και την αγνότητα προς την καλλιέργεια του.

Δεν λείπουν, μάλιστα, και κάποια «μυστικά» τόσο στη διαδικασία της αναπαραγωγής, όσο και στη συγκομιδή. Η οποία γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια, με μία πρακτική που ξεκίνησε ο προπάππους Γαβριήλ.


Grandpa Jos

Ο Ιγνάτιος Γαβριηλίδης, μαζί με τον αδερφό του Κωνσταντίνο, δημιούργησαν το 2015 το brand name «Grandpa Jos», προς τιμήν του παππού της οικογένειας, Ιωσήφ. Ο οποίος, όπως δηλώνει ο Ιγνάτιος… «ιδρώνει καθημερινά στο χωράφι».

Τα δύο αδέρφια συνεχίζουν την παράδοση σχεδόν ενός αιώνα. Βγάζοντας στη λιανική αγορά, υπό μία ετικέτα, ένα βότανο με πλούσιο άρωμα και πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Το οποίο μέχρι τότε πωλούνταν αποκλειστικά χονδρικά.

Το βιολογικό τσάι του βουνού «Grandpa Jos» καλλιεργείται σήμερα σε μία έκταση 20 στρεμμάτων, κοντά στο χωριό Άγιος Χριστόφορος Πτολεμαΐδας

Η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται σε περίπου 4,5 τόνους. Εκ των οποίων το 80% κατευθύνεται σε Ευρωπαϊκές αγορές. Κατά κύριο λόγο στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Τσεχία και το Βέλγιο.

Το μικροκλίμα της περιοχής, σε συνδυασμό με τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας, δημιουργούν ένα προϊόν, το οποίο κερδίζει ένα ολοένα και μεγαλύτερο διεθνές κοινό. Όπως φαίνεται από το ενδιαφέρον που υπάρχει ακόμη και από μακρινές αγορές, όπως η Ινδία, η Κίνα και η Κορέα.

Στην Ελλάδα, το βιολογικό τσάι του βουνού «Grandpa Jos» διατίθενται σε επιλεγμένα εμπορικά καταστήματα και καφέ στους νομούς Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, αλλά και στην Αθήνα.


Διαβάστε επίσης: Ποντιακές νοστιμιές στην Άθωνος

Μοιραστείτε το