6ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

Μοιραστείτε το

Επιστρέφει φέτος το «έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» στο Θρυλόριο της Κομοτηνής. Μια εκδήλωση θεσμός, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος.

Ελάτε να αναδείξουμε το απλό, αλλά ταυτόχρονα νόστιμο και υγιεινό Ποντιακό φαγητό


Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας

O Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις, στα πλαίσια της γιορτής της Αγίας Μαρίνας. Οι οποίες εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από τις 14 έως τις 17 Ιουλίου 2023.

Το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, θα λάβει χώρα το «6ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας», με συμμετοχές από Ποντιακούς Συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας. Μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, που θα λάβει χώρα στην πλατεία του Θρυλορίου του νομού Ροδόπης, στις 8.30 μ.μ..

Η εκδήλωση «6ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας και με καταξιωμένους κριτές. Οι οποίοι θα είναι αρωγοί και υποστηρικτές αυτού του φεστιβάλ διατροφής.

«Ελάτε για άλλη μια χρονιά να μαγειρέψουμε τις συνταγές των γιαγιάδων και των μανάδων μας. Να αναδείξουμε το απλό, αλλά ταυτόχρονα νόστιμο και υγιεινό Ποντιακό μας φαγητό και μέσα από αυτό τη φιλοξενία μας, ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Ελληνισμού.

Γιατί σε κάθε Ποντιακό σπίτι το τραπέζι ήταν, είναι και θα είναι πάντα στρωμένο…»


Σχετικά με τον διαγωνισμό μαγειρικής

Σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής και τα κριτήρια που έχουν θέσει οι διοργανωτές, το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό μαγειρικής, τόσο Ποντιακοί Σύλλογοι όσο και μεμονωμένες συμμετοχές.

  • Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα μόνο φαγητό – έδεσμα, από την περιοχή καταγωγής τους, από τον Πόντο.
  • Το φαγητό – έδεσμα θα μπορεί να είναι από όλες τις κατηγορίες παρασκευών (κρέας, ψάρι, πίτες, γλυκά, τυροκομικά, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά κ.α.).
  • Οι συνταγές θα είναι αυθεντικές, παραδοσιακές Ποντιακές. Δεν θα έχουν για παράδειγμα υλικά τα οποία είναι ξένα στην Ποντιακή παράδοση, όπως φρέσκια κρέμα, φυτικό βούτυρο, συμπυκνωμένο ζωμό κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαγωνιζόμενοι θα παρασκευάσουν, εκτός από το πιάτο που θα παρουσιάσουν στην επιτροπή, επιπλέον ποσότητα και για το κοινό που θα παρακολουθεί την εκδήλωση. Καθώς και ο κόσμος θα συμμετάσχει στην επιλογή των καλύτερων συνταγών!


Οι νικητές θα αναδειχθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Παρουσίαση πιάτων
  • Γεύση παρασκευασμάτων
  • Αυθεντικότητα συνταγών (παραδοσιακές, χωρίς νεωτερικά στοιχεία)

Οι τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν αντίστοιχα με το χρυσό, το αργυρό και το χάλκινο «Ξυλάγγειν». Επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί έπαινος συμμετοχής.

Ραντεβού το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, στο Θρυλόριο Κομοτηνής, για το «6ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας»

Τέλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» ήδη έχει αρχίσει και αναρτά, στη σελίδα του στο Facebook, τις συνταγές – συμμετοχές που θα λάβουν μέρος. Έτσι ώστε να μας κρατήσει με την όρεξη μέχρι το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, όπου όσοι επιθυμούν θα μπορούν να τις δοκιμάσουν και από κοντά.


Διαβάστε επίσης: Θρυλόριο Κομοτηνής

Μοιραστείτε το