Οι Μάνες του Πόντου

Μοιραστείτε το

Τι είναι αρκετό για να χάσει μια μάνα την ψυχή της; Οι Μάνες του Πόντου πόνεσαν για την πατρίδα που έχασαν και έκλαψαν για το άδικο. Λύγισαν για τα παιδιά που έθαψαν. Έχασαν τη ρίζα τους, έχασαν τα κλαδιά τους, όμως, ποτέ κανείς δεν κατάφερε να κλέψει τη ψυχή τους…

Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία ζωής της Δωροθέας Σουντουλίδου


Ευγενία, Σοφία, Δωροθέα. Τρεις γυναίκες που έζησαν τον ξεριζωμό, βιώνοντας τον μέγιστο πόνο για αυτά που άφησαν πίσω. Τρεις γυναίκες που κρίθηκαν όχι μόνο από τη στάση τους απέναντι στη ζωή, αλλά απέναντι και στον θάνατο.

Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό με μαρτυρίες, στη μνήμη μιας πατρίδας που μάτωσε και που αναζητά ανάπαυση στο παρόν.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τραπεζούντα, 1918. Οι Νεότουρκοι πλέον ήταν ασυγκράτητοι. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξοντώσουν το Χριστιανικό στοιχείο. Βιάζουν, λεηλατούν, ατιμάζουν. Σκελετωμένοι άνθρωποι που μοιάζουν με σκιές, βαδίζουν αγόγγυστα προς τα τάγματα εργασίας.

Οι Μάνες του Πόντου για να γλιτώσουν από τις θηριωδίες και τις σφαγές των Τούρκων, θα κρυφτούν άλλες στα βουνά της Σάντας και άλλες θα αναζητήσουν καταφύγιο στον Καύκασο. Με μοναδικό τους εφόδιο τη δύναμη για ζωή, θα αναμετρηθούν με τον πόνο της απώλειας και του ματωμένου ξεριζωμού από τη γενέθλια γη.

Δεν θα ανασάνουν πια τη μυρωδιά της μάνας πατρίδας. Έχουν χάσει τον Πόντο τους. Για πάντα…

Και μόλις η ζωή τούς χαμογελάσει ξανά, έστω και αχνά, η ιστορία επαναλαμβάνεται, σαν να προσπαθούσε ο Θεός να τις κάνει ακόμα πιο δυνατές μέσα από τις πικρές λύπες. Κατατρεγμένες από τις Σοβιετικές αρχές, πρέπει για δεύτερη φορά να παλέψουν με τα θεριά της φύσης. Ο δρόμος θα τους οδηγήσει στην αγκαλιά της Ελλάδας, της πατρίδας που θα τους δεχτεί με καχυποψία.

Οι Μάνες του Πόντου, κουβαλώντας τη δύναμη με την οποία τις είχε μπολιάσει η ρίζα τους, θα δώσουν τον αγώνα τους. Και σε πείσμα κάθε δυσκολίας, θα καταφέρουν να σηκωθούν, όσες φορές και αν χρειαστεί να λυγίσουν…


Στοιχεία βιβλίου

  • Συγγραφέας: Μάρθα Πατλάκουτζα
  • ISBN: 978-618-5240-41-7
  • Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
  • Έτος έκδοσης: 2020
  • Εκδότης: Εκδόσεις ΕΞΗ
  • Σελίδες: 467
  • Ενδεικτική τιμή: 13€ – 15€

✔ Βρείτε το βιβλίο «Οι Μάνες του Πόντου» ΕΔΩ


Διαβάστε επίσης: Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας

Μοιραστείτε το