ΣΕΡΡΑ – Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Μοιραστείτε το

Η «Σέρρα η ψυχή του Πόντου», το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου των εκδόσεων Ψυχογιός, είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα. Το οποίο γίνεται εισιτήριο στα χέρια του αναγνώστη, για ένα οδοιπορικό με αφετηρία την Τραπεζούντα.

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ’ την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης Ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ’ έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.


Σχετικά με το βιβλίο

Το βιβλίο «Σέρρα η ψυχή του Πόντου» αναδεικνύει έντεχνα τη ρώμη και την αντοχή της Ελληνικής ψυχής. Που απέναντι στην αιμοσταγή λαίλαπα των πολέμων, το φαρμάκι του ξεριζωμού και τις ανυπολόγιστες ανθρώπινες απώλειες, αντιπαραβάλλει την αληθινή αγάπη. Αυτή για την οποία παίρνεις όρκο πως θα σου ζεστάνει την καρδιά, μα ταυτόχρονα σου καίει το σπίτι…

Όμως μονάχα ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει πλάι στη φωτιά. Γιατί όσο ξέρει να την ανάβει και να την τροφοδοτεί, άλλο τόσο και να την σβήνει. Οι ήρωες στο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου, άλλες φορές της ψιθυρίζουν Ποντιακά τραγούδια για να καταλαγιάσει, κι άλλες θεριεύουν συναισθηματικά κοντά της, χορεύοντας της τον πιο δερβίσικο, τον Πυρρίχιο χορό.

Ό,τι η καρδιά για τον άνθρωπο… και ο Πόντος για τον Ελληνισμό

Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών. Η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία. Ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές. Οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.

Αν κάτι προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στον αναγνώστη, είναι το γεγονός πως καθένα από τα σύντομα κεφάλαια του βιβλίου, ξεκινάει με στοχασμούς. Που δεν είναι παρά μικρές προτάσεις, βασισμένες σε μια μακρά εμπειρία ζωής των ηρώων του έργου.

Κι αν κανονικά η λογοτεχνία δεν πρέπει να μεταφέρει μηνύματα, το βιβλίο αυτό ας είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Καθώς ανταποκρίνεται επάξια στα λόγια του ποιητή Κωστή Παλαμά:

«Η Μεγαλοσύνη των λαών δε μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται τελικά, και με το αίμα…».


Στοιχεία βιβλίου

  • Συγγραφέας: Γιάννης Καλπούζος
  • ISBN: 978-618-01-3164-2
  • Κατηγορία: Λογοτεχνία – Ιστορικό Μυθιστόρημα
  • Έτος έκδοσης: 2019
  • Εκδότης: Ψυχογιός
  • Σελίδες: 640
  • Ενδεικτική τιμή: 20€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, το ιστορικό μυθιστόρημα «ΣΕΡΡΑ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» κυκλοφορεί σε συλλεκτική σκληρόδετη έκδοση.

Μοιραστείτε το