Δημήτρης Κυρσανίδης – Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Παρκούρ

Μοιραστείτε το

Πριν λίγο καιρό, ο Έλληνας αθλητής του Παρκούρ, Δημήτρης Κυρσανίδης, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πρώτο επίσημο «Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρκούρ» στην Ιαπωνία.

Ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής Παρκούρ


Πόντιος με καρδιά και θάρρος

Όπως είναι ήδη γνωστό, τον περασμένο Οκτώβριο, ο Δημήτρης Κυρσανίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο (freestyle) στο πρώτο επίσημο «Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρκούρ» στο Τόκιο.

συνολική βαθμολογία 26.0 (12.0 βαθμός δυσκολίας και 14.0 εκτέλεση) στο freestyle, κέρδισε το χρυσό και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς έπεφτε δυνατή βροχή στο Τόκιο. Νωρίτερα, ο Δημήτρης Κυρσανίδης είχε προκριθεί στον τελικό ως πρώτος (ανάμεσα σε 49 άτομα) με βαθμολογία 25,5.

«Αυτό που θα έχω να λέω δεν είναι τόσο η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, όσο ότι αναδείχτηκα ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία του αθλήματος»

Ο Δημήτρης Κυρσανίδης ήθελε πάντοτε να ξεχωρίσει και να κάνει κάτι δικό του. Και δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που κερδίζει διάκριση σε αγώνα Παρκούρ. Ο 27χρονος αθλητής διαθέτει αρκετές επιτυχίες στο παλμαρέ του, όπως:

  • 1η θέση στο «Παγκόσμιο Κύπελλο» που έγινε στη Σουηδία, το 2019.
  • 1η και 2η θέση στο «Παγκόσμιο Κύπελλο Παρκούρ» της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, το 2019.
  • 3η θέση στο αγώνισμα «Speed Run» στο «Παγκόσμιο Κύπελλο Παρκούρ» της Τσενγκντού στην Κίνα.
  • Ενώ και πάλι το 2019 στο «Παγκόσμιο Κύπελλο Παρκούρ», στο Μονπελιέ της Γαλλίας, κατόρθωσε να κατακτήσει μία θέση στο TOP3 της τελικής παγκόσμιας κατάταξης, τόσο στο «Speed Run» όσο και στο αγαπημένο του «Freestyle».


Οι πρώτες του επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώθηκαν το 2014 και το 2015, όταν αναδείχθηκε νικητής σε αγώνες που έγιναν στη Σαντορίνη. Ήταν ο μοναδικός αθλητής από την Ελλάδα που διαγωνιζόταν στη Σαντορίνη, έχοντας απέναντί του τους καλύτερους αθλητές του κόσμου.


Μια ζωή γεμάτη παρκούρ

Ο Δημήτρης Κυρσανίδης γεννήθηκε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Με τον αθλητισμό συνδέθηκε από μικρή ηλικία, κάνοντας διάφορα αθλήματα. Ενώ η ενασχόλησή του με το Παρκούρ άρχισε όταν ήταν 12 ετών και πέρασε μία εφηβεία γεμάτη παρκούρ.

Στα 14 του είπε στη μητέρα του ότι «από το παρκούρ θα βιοποριστώ». Όπως και έγινε. Ο Δημήτρης, από πολύ μικρός, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

Ήταν τέτοια η δίψα του για διάκριση, που «ταξίδευε» από τη Δυτική Θεσσαλονίκη μέχρι τη Μίκρα, προκειμένου να προπονηθεί. Πήγαινε εκεί με τη συγκοινωνία, αλλάζοντας 3 λεωφορεία.

Για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου, έχει ξοδέψει απίστευτες ώρες προπόνησης

Μετά από πολύ «τρέξιμο», του επέτρεψαν να μπαίνει για κάποιες λίγες ώρες σε έναν χώρο στη Μίκρα. Όταν έβρεχε και οι άλλοι δεν έκαναν προπόνηση, προπονούνταν εκείνος, σε μία άκρη. Κι αυτό συνέβαινε καθημερινά.

Τι είναι το Παρκούρ: Το Παρκούρ (parkour) γνωστό και ως τέχνη της κίνησης, είναι μια -Γαλλικής προέλευσης- σωματική και πνευματική τεχνική άσκησης. Στόχο έχει την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε διαφορετικό χώρο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες.


Η πίστη του στον Θεό

Φέτος, ο Δημήτρης Κυρσανίδης πήγε στην Ιαπωνία, κέρδισε, ανέβηκε στο βάθρο, άκουσε τον εθνικό ύμνο και συγκινήθηκε ακόμη περισσότερο, τονίζοντας:

«Το χρυσό μετάλλιο που κέρδισα στο Τόκιο το αφιερώνω στον Θεό! Πάντα με βοηθούσε ο Θεός. Αλλά στον συγκεκριμένο αγώνα ένιωσα τη στήριξη του Θεού δέκα φορές πιο παραπάνω»

Για την πίστη του, σε συνδυασμό με τον σοβαρό τραυματισμό που είχε:

«Αυτό οφείλεται στο ότι επί ενάμιση χρόνο αντιμετώπιζα σοβαρό τραυματισμό στο πόδι, γεγονός που με κράτησε μακριά από τις προπονήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι αντίπαλοί μου αθλητές ήταν όλοι μικρότερης ηλικίας και σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση.

Το να πάω επομένως στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υπό αυτές τις συνθήκες και να κερδίζω τους καλύτερους αθλητές δεν θεωρώ ότι είναι ανθρωπίνως λογικό! Αν και αργούσα να γίνω καλά, δεν έχασα την πίστη μου»

Για το δώρο από τον πνευματικό του:

«Από τότε που ήμουν μικρό παιδί έκανα πάντα τον σταυρό μου και πριν από κάθε αγώνα κάνω τον σταυρό μου. Γύρω από τον λαιμό μου φοράω συνεχώς έναν σταυρό. Ενώ στις αποσκευές μου, όταν ταξιδεύω, έχω μαζί μου μια εικονίτσα στην οποία είναι ο Χριστός δίπλα στην Παναγία. Η εικόνα αυτή είναι δώρο από τον πνευματικό μου»

Για τον ορισμό του Παρκούρ:

«Θέλοντας να δώσουμε έναν ορισμό για το Παρκούρ, μπορούμε να πούμε ότι είναι η τέχνη της κίνησης. Η χρησιμοποίηση μόνο του σώματος προκειμένου να μετακινηθείς από το ένα σημείο στο άλλο, προσπερνώντας ή υπερπηδώντας τα εμπόδια που βρίσκονται στον δρόμο σου»

Για το μέλλον του…

«Ως προς το μέλλον, θα ήθελα πολύ να κάνω οικογένεια, ενώ επίσης ιδανικός και πολύ δύσκολος στόχος μου είναι να αποκτήσω αρετή!»


Κλείνοντας να πούμε και να τονίσουμε πως ο Δημήτρης Κυρσανίδης αρνήθηκε πρόταση για να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ και να συμμετέχει σε ταινίες του Hollywood, επειδή αγαπάει πάρα πολύ την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.


Διαβάστε επίσης: Ο Πόντιος ταξιτζής που βραβεύτηκε από τη Mercedes

Μοιραστείτε το