Εξιχνιάστηκε η κλοπή με τις Ποντιακές λύρες

Μοιραστείτε το

Ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος έχει αφιερώσει τη ζωή του στον «κεμεντζέ», την Ποντιακή λύρα. Εδώ και εξήντα χρόνια, στα χέρια του, το ξύλο της τριανταφυλλιάς, της άγριας κορομηλιάς και του Ευρωπαϊκού μέλιου, αποκτάει φωνή ή καλύτερα «Ποντιακή λαλιά».

Η κλοπή τελέστηκε πριν μερικές ημέρες στη Πολίχνη της Θεσσαλονίκης


Τρεις Ποντιακές λύρες και ένα δοξάρι

«Ήμουν επιπλοποιός και συνέχεια μου ζητούσαν να επιδιορθώσω τις Ποντιακές λύρες τους οι μουσικοί. Έτσι, αποφάσισα να ξεκινήσω πριν από 60 χρόνια να κατασκευάζω τις δικές μου λύρες. Είναι όλη μου η ζωή», λέει ο 82χρονος κατασκευαστής μουσικών οργάνων Ηλίας Παπαδόπουλος.

Ο οποίος έπεσε θύμα κλοπής από 42χρονο, ο οποίος, αφού πρώτα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, στη συνέχεια άρπαξε τρεις Ποντιακές λύρες και ένα δοξάρι, συνολικής αξίας 1600 ευρώ.

«Έμπαινε στο σπίτι μου, του μάθαινα να παίζει κεμεντζέ κι αυτός μου έκλεψε τις καλύτερες Ποντιακές λύρες που είχα»

«Η σύζυγος καθάριζε στην αυλή, εγώ κοιμόμουν κι αυτός είδε την πόρτα ανοιχτή, μπήκε μέσα και μας έκλεψε», περιγράφει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 82χρονος. Με τη σύζυγό του Κατερίνα να περιγράφει την αγωνία που βίωσαν:

«Φοβήθηκα πως θα πάθει κάτι, όταν κατάλαβε ότι του έκλεψαν τις λύρες. Στεναχωρήθηκε πάρα πολύ και προσπαθούσα να τον ηρεμήσω»

«Οι λύρες που μού έκλεψε ήταν οι πιο ακριβές που έχω. Γνώριζε τι θα κλέψει», τονίζει, εμφανώς ενοχλημένος, ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος. Εξηγώντας πως τα ξύλα που χρησιμοποιεί είναι όλα ευρωπαϊκή τριανταφυλλιά, κορομηλιά και ξύλο μέλιου, ενώ στο δοξάρι οι τρίχες είναι από ουρά αρσενικού αλόγου.

Μέχρι και σήμερα, παρά την προχωρημένη ηλικία του και τα προβλήματα υγείας, ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος συνεχίζει να κατασκευάζει το αγαπημένο του μουσικό όργανο, την Ποντιακή λύρα. Κι όπως εκμυστηρεύεται, κάθε κεμεντζές είναι σαν παιδί του.

Παράλληλα παραδίδει και μαθήματα Ποντιακής λύρας, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έμεινε μόνο στην κατασκευή τους. Αλλά άνθρωποι κάθε ηλικίας κάθονται δίπλα του, προκειμένου να μάθουν να παίζουν και να τραγουδούν συντροφιά με τον κεμεντζέ, τιμώντας την Ποντιακή παράδοση.


Το χρονικό της υπόθεσης

Η κλοπή έλαβε χώρα στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης και μάλιστα από άνθρωπο που είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Συγκεκριμένα, ένας 42χρονος γείτονας προσέγγισε τον κ. Ηλία Παπαδόπουλο, για να του ζητήσει μαθήματα Ποντιακής λύρας και ο 82χρονος προσφέρθηκε να τον βοηθήσει. Για αρκετό καιρό με αφορμή τα μαθήματα έβρισκε τρόπο να μπαίνει στο σπίτι του ζευγαριού.

Πριν από μερικές μέρες και ενώ ο 82χρονος ξεκουραζόταν, η 81χρονη σύζυγος του έφυγε για λίγο από το σπίτι, ξεχνώντας όμως την πόρτα ξεκλείδωτη. Τότε ο 42χρονος βρήκε την ευκαιρία, μπήκε στο σπίτι από την ανοιχτή πόρτα, άρπαξε τις τρεις Ποντιακές λύρες και ένα δοξάρι και εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με την Αστυνομία έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του 42χρονου, ο οποίος (σύμφωνα με την καταγγελία του 82χρονου) έκλεψε τις τρεις Ποντιακές λύρες και το δοξάρι, ενώ τα κλοπιμαία δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Η δικογραφία σχηματίσθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Παύλου Μελά.


– Διαβάστε επίσης: Η Ποντιακή Λύρα

Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων

Μοιραστείτε το