Ελπιδοφόρος – Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Μοιραστείτε το

Ο Σεβασμιώτατος κ.Ελπιδοφόρος (κατά κόσμον Ιωάννης Λαμπρινιάδης) είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Ο οποίος εξελέγη ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 11 Μαΐου 2019.

Θεωρείται ένας από τους πιο έμπιστους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Ο μέχρι πρότινος καθηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος προσωποποιεί όλες τις ελπίδες του Οικουμενικού Πατριάρχη. Για μια νέα αρχή στην Αμερική, την μεγαλύτερη επαρχία του πατριαρχικού θρόνου.

Η επαναλειτουργία της ιστορικής Σχολής της Χάλκης, για την οποία έχει αγωνιστεί, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του.


Νέα Πέλλα

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έχει καταγωγή από την Νέα Πέλλα, που υπάγεται στον Νομό Πέλλας. Ένα χωριό το οποίο κατοικείται από πρόσφυγες, που προέρχονται από το Τσιφλίκιον (Τσιφλίκ Κιοΐ) έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, επισκέφθηκε τον τόπο καταγωγής του. Για να βρεθεί κοντά σε συμπατριώτες και συγγενείς του, ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αυτή τη φορά, λίγο πριν φύγει για τη Νέα Υόρκη. Θεωρώντας καθήκον του, όπως είπε, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, να πάρει την ευχή των πατέρων, παππούδων και συγγενών κεκοιμημένων και ζώντων, που βρίσκονται στη Νέα Πέλλα.

Τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Για τους συγχωριανούς μου ήρθα σήμερα. Για να τους αποχαιρετήσω»

Αναφέρθηκε μάλιστα στις συχνές επισκέψεις του στο χωριό, κατά την νεανική του ηλικία και στην συμμετοχή του στις επίμοχθες αγροτικές εργασίες. Επισήμανε ότι, όταν αναλαμβάνει κάποιος μια υψηλή αποστολή, πρέπει να έχει την ευχή της Πατρίδος και την ευχή του Πατριάρχου. Η διαποίμανση της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής είναι σημαντική, όχι μόνον για τους εκεί ομοεθνείς και πιστούς, αλλά και για την Πατρίδα.


Βιογραφικά στοιχεία

Ο Σεβασμιώτατος Ελπιδοφόρος (Ιωάννης Λαμπρυνιάδης) γεννήθηκε στo Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως, στις 28 Νοεμβρίου 1967. Σε ηλικία 10 ετών, το 1977, η οικογένεια του εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Ο ίδιος μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Ενώ διέγραψε μια ενδιαφέρουσα εκκλησιαστική πορεία, ξεκινώντας ως διάκονος το 1994. Με σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του:

  • Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1991.
  • Το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης.
  • Διάκονος χειροτονήθηκε το 1994 και Πρεσβύτερος στις 20 Μαρτίου 2005, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
  • Τον Μάρτιο του 2005, ύστερα από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου, ανέλαβε τη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.
  • Τον Μάρτιο του 2011 εξελέγη Μητροπολίτης Προύσης και τον Αύγουστο του ίδιου έτους ορίστηκε καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης.


Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, :

«Η Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνεχίζουσα τάς ἐργασίας αὐτῆς, προέβη εἰς πλήρωσιν τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, χηρευσάσης μετά τήν οἰκειοθελῆ παραίτησιν τοῦ μέχρι τοῦδε ποιμενάρχου αὐτῆς Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Γέροντος Ἀμερικῆς κ.Δημητρίου. Οὕτω, εἰσηγήσει, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι κατελθόντες εἰς τόν Πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν,μετά τήν ἐπίκλησιν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ψήφους κανονικάς προβαλόμενοι ἐξελέξαντο παμφψηφεί Ἀρχιεπίσκοπον Ἀμερικῆς τόν Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρον, Ἡγούμενον τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης καί Καθηγητήν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης»


Τελετή ενθρόνισης

Η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν. Παρουσία θρησκευτικών ηγετών, εκπροσώπων της Ελληνικής και Αμερικανικής κυβέρνησης. Εκπροσώπων του θρησκευτικού, πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου της Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα είναι ο 7ος κατά σειρά ποιμενάρχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Μοιραστείτε το