Ένα παραμύθι που μιλάει Ποντιακά

Μοιραστείτε το

Πώς μπορούν τα παιδιά να μάθουν να μιλούν Ποντιακά, μέσα από μία διαδικασία που περισσότερο παραπέμπει σε παιχνίδι, παρά στη κλασική εκπαιδευτική μέθοδο; Μα φυσικά μέσα από ένα παραμύθι.

Τα Ποντιακά δεν είναι ξένη γλώσσα


Το μικρόν οσπίτ

Ο 48χρονος δικηγόρος Θανάσης Στυλίδης, δημιούργησε μαζί με τους δύο γιους του, τον 12χρονο Αρίστο και τον 9χρονο Γιώργο, ένα ερασιτεχνικό video. Στο οποίο ο ίδιος και τα παιδιά του αφηγούνται στο ιδίωμα της Σάντας, το παραμύθι «Το μικρόν οσπίτ». Το οποίο είναι η μεταφορά της γνωστής ιστορίας του Ναστρεντίν Χότζα, στα Ποντιακά.

Η μουσική επένδυση του παραμυθιού ανήκει στον Πόντιο καλλιτέχνη Παναγιώτη Ασλανίδη. Ενώ η εικονογράφηση έγινε από τον Αρίστο, τον γιο του κ.Στυλίδη.

Ο κ. Στυλίδης δηλώνει βιωματικός γνώστης της Ποντιακής διαλέκτου, ενώ τα όποια κενά προσπαθεί να τα αναπληρώσει μέσα από τη μελέτη και την έρευνα. Η ιδέα για «Το μικρόν οσπίτ» ξεκίνησε από τη θέληση του να μεταδώσει αυτά που έζησε ο ίδιος, κατ’ αρχάς στα παιδιά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο…

«Η κομβική ηλικιακή ομάδα για την διάσωση μίας γλώσσας είναι η παιδική. Αν έχουμε μια ελπίδα για να ζήσει η διάλεκτος μας, αυτή είναι τα παιδιά. Να ζήσει πραγματικά, να μιληθεί και όχι απλώς να πάρουμε μια γεύση του πως μιλιόταν.

Η οικογένεια από πάντοτε ήταν το πρώτο περιβάλλον μέσα στο οποίο μαθαίναμε τη γλώσσα μας, τη λαλιά μας. Τι νόημα θα είχε η παράδοση αν κρατούσαμε μόνο τα υλικά της στοιχεία; Έτσι λοιπόν ξεκίνησα μέσα από την οικογένεια μου».


Η ιδέα για το Ποντιακό παραμύθι

Το αρχικό ερέθισμα για τη δημιουργία του video ήρθε από αντίστοιχο υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, δημιουργία ομογενών από τη Ρωσία. Είδε την ανταπόκριση που είχαν τα παιδιά του σε αυτό το υλικό. Το με πόση ευκολία απομνημόνευαν ολόκληρες στιχομυθίες και μάλιστα με προφορά.

Δείτε στο παρακάτω video, το Ποντιακό παραμύθι «Το μικρόν οσπίτ»

Όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να τους τα διδάξει, όπως π.χ. διδάσκονται τα Αγγλικά ή τα Γερμανικά. Αποφάσισε λοιπόν να φτιάξουν το δικό τους video. Το κάνανε σαν παιχνίδι. Αρχικά γράψανε το κείμενο, ενώ για αρκετό καιρό κάνανε πρόβες!


Ένα παραμύθι στα Ποντιακά

Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται πως δικαιώνει τον κ. Στυλίδη. Αφού όπως σημειώνει, τα παιδιά του έχουν αποστηθίσει όλο το κείμενο και μάλιστα το χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους. Το μυστικό επισημαίνει ο κ. Στυλίδης δεν είναι να δώσουμε στα παιδιά το κείμενο έτοιμο για να το μάθουν…

«Σκοπός είναι να τα κάνουμε δημιουργούς. Για παράδειγμα την εικονογράφηση την έκανε ο μεγάλος μου ο γιος. Ενώ τη μουσική επένδυση τη διαλέξαμε όλοι μαζί. Ακόμη και τη δημιουργία του video, στο στούντιο, την κάναμε όλοι μαζί».

Φανταστείτε αν μια τέτοια προσπάθεια γινόταν πιο επαγγελματικά και κάθε Σύλλογος έβαζε τα παιδιά, του μικρού του χορευτικού, σε αυτή τη διαδικασία. Πόσο μάλλον αν γίνονταν συστηματικά με οργάνωση και σχέδιο. Θα πλημμύριζε το διαδίκτυο με Ποντιακά παραμύθια και η Ποντιακή διάλεκτος θα επανερχόταν δυναμικά στο προσκήνιο.

Κλείνοντας, ο κ. Στυλίδης εκφράζει την ελπίδα αυτό το δημιούργημα να βρει και άλλους πολλούς μιμητές. Με σκοπό τη διάσωση της Ποντιακής διαλέκτου.


Διαβάστε επίσης: Ο Μικρός Πρίγκιπας στα Ποντιακά

Μοιραστείτε το