Γη του Πόντου

Μοιραστείτε το

Και μόνο τη «Μαντάμ Σουσού» να είχε γράψει ο Δημήτρης Ψαθάς, θα δικαιούνταν μια περίοπτη θέση στην Ελληνική λογοτεχνία. Καθώς κατόρθωσε να αναδείξει, με αριστοτεχνικό τρόπο, το δισυπόστατο ενός ιδανικού λογοτεχνικού ήρωα.

Αλλά ο Δημήτρης Ψαθάς δεν έγραψε μόνο τη «Μαντάμ Σουσού»


Σχετικά με το βιβλίο

Χρειάζονται πολλές λέξεις για να αναφερθείς στο σύνολο του έργου του Δημήτρη Ψαθά. Το έργο της ζωής του όμως, αυτό που ξεχωρίζει ανάμεσα στα γραπτά του, είναι η «Γη του Πόντου».

Στο βιβλίο «Γη του Πόντου» περιγράφει τις αναμνήσεις από την πατρίδα του την Τραπεζούντα, όπου γεννήθηκε το 1907 και εγκατέλειψε το 1922. Και στην οποία ποτέ δεν θέλησε να επιστρέψει μέχρι το 1979 που έφυγε από τη ζωή.

Στο πρώτο μέρος περιγράφει την καθημερινή ζωή στην πόλη με έναν τρόπο που, απαλλαγμένος από αφηγηματικές γραφικότητες, παραπέμπει περισσότερο σε κινηματογραφική καταγραφή.

Η «Γη του Πόντου» πρωτοκυκλοφόρησε το 1966. Τότε μάλιστα ο Δημήτρης Ψαθάς επέλεξε να κάνει την παρουσίαση στην Θράκη και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να είναι πιο κοντά στη γενέθλια γη.

«Μια σειρά από εύθυμα σημειώματα γύρω απ’ τα παιδικά μου χρόνια, δημοσιευμένα στον “Ταχυδρόμο”, ήταν το ξεκίνημα που με παρέσυρε σιγά – σιγά να γράψω ένα Χρονικό για τον Ελληνισμό του Πόντου.

Όχι εύθυμο, βέβαια, γιατί ένα τέτοιο γραφτό δεν γίνεται να είναι εύθυμο, και πολύ λιγότερο όταν αφορά στην χρονική περίοδο της Ιστορίας του Πόντου, που μπαίνει σε τούτο το βιβλίο (1914-1922) δηλαδή, τα χρόνια που αντιστοιχούν στην τελευταία φάση της τραγωδίας και το τελικό ξερίζωμα του Ελληνισμού του Πόντου»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


Στοιχεία για το βιβλίο

  • Συγγραφέας: Δημήτρης Ψαθάς
  • ISBN: 9789607572042
  • Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία – Πεζογραφία
  • Έτος 1ης έκδοσης: 1961
  • Εκδότης: Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά
  • Σελίδες: 535
  • Ενδεικτική τιμή: 17€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ


Σχετικά με τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Ψαθάς (1907-1979) γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου και ήρθε στην Αθήνα το 1923. Όπου τελείωσε τις σπουδές του και αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία, στην ευθυμογραφία και στο θέατρο.

– Διαβάστε περισσότερα: Δημήτρης Ψαθάς

Μοιραστείτε το