«Η Γραιΐτσα» στη νοηματική γλώσσα

Μοιραστείτε το

Με το τραγούδι «Η Γραιΐτσα» του Θεόφιλου Πουταχίδη, για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια απόδοσης Ποντιακού τραγουδιού στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Ένα αφιέρωμα της ομάδας «Hand Talks» στα αδικοχαμένα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αλλά και σε όσους έμειναν πίσω, βυθισμένοι μέσα στον πόνο και τη θλίψη εξαιτίας της απώλειας…

Ένα Ποντιακό μοιρολόι στη νοηματική γλώσσα


«Η Γραιΐτσα»

  • Τίτλος: «Η Γραιΐτσα»
  • Στίχοι – Mουσική: Θεόφιλος Πουταχίδης
  • Λύρα – Tραγούδι: Θεόφιλος Πουταχίδης
  • Φωνή: Τάκης Βαμβακίδης
  • Απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ): Βασιλική Γεωργάκη & Εριέττα Τερζή
  • Λήψεις – Μοντάζ: Γεωργία Τερζη


Θεόφιλος Πουταχίδης

Ο Θεόφιλος Πουταχίδης, είναι ο χαρισματικός Πόντιος καλλιτέχνης που μελοποίησε την «Καμπάνα του Πόντου», το επικολυρικό ποίημα του Φίλωνος Κτενίδη. Αφιερωμένο στη μνήμη των άταφων νεκρών προγόνων μας, τραγικά θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Είναι ο ταπεινός δημιουργός της «Γραιΐτσας» μιας χαροκαμένης μάνας – γιαγιάς που μοιρολογά και πονά βουβά για τον άδικο και απάνθρωπο διωγμό από τις πατρογονικές της εστίες. Είναι αυτός που εμπιστεύτηκε, κυριολεκτικά στα χέρια μας το νόημα των στίχων του, για να το μεταδώσουμε στη πιο όμορφη γλώσσα του κόσμου.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια απόδοσης Ποντιακού τραγουδιού στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και τον ευχαριστούμε πολύ για την μοναδική αυτή συνεργασία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στον κύριο Τάκη Βαμβακίδη για τη συμμετοχή, αλλά και την στήριξή του. Ήταν τιμή μας για ακόμη μια φορά.

Μοιραστείτε το