Ο Ιάπωνας που έσωσε 4500 Μικρασιάτες

Μοιραστείτε το

Η ιστορία του πλοιάρχου Norito, κυβερνήτη του Ιαπωνικού πλοίου «Tokei Maru». Ο οποίος με μια μοναδική πράξη ηρωισμού, έσωσε τις ζωές χιλιάδων προσφύγων από βίαιο θάνατο στις φλόγες της Σμύρνης, στις τραγικές στιγμές της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Φόρο τιμής στον άνθρωπο που έκανε μια μοναδική πράξη ηρωισμού


Tokei Maru – Πλοίαρχος Norito

«Tokei Maru», που στα Ελληνικά σημαίνει «Θαλασσινό Ρολόι», ονομαζόταν το πλοίο που κυβερνούσε ο πλοίαρχος Norito και με το οποίο έσωζε ζωές, μέσα στο μεγάλο θανατικό και τη φωτιά στη Σμύρνη το 1922.

100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το όνομα του Ιάπωνα πλοιάρχου και η τύχη του πλοίου είναι ακόμη άγνωστα. Όμως η ξεχωριστή αυτή στιγμή της Μικρασιατικής Καταστροφής θα πρέπει να γίνει γνωστή σε όλους


Ο πλοίαρχος Norito ανέλαβε καθήκοντα το 1921 και η τύχη ή η Θεία πρόνοια τον προόριζε να είναι αυτός που σώζοντας ζωές αθώων, θα έμενε στην ιστορία.

Τον Σεπτέμβριο του 1922, ο πλοίαρχος του Ιαπωνικού πλοίου «Tokei Maru» έσωσε τις ζωές 4.500 ανθρώπων, γυναικών, παιδιών και ανδρών, Ελλήνων και Αρμενίων, από την οργή των Τούρκων…

Την ώρα που η πόλη της Σμύρνης, στη Μικρά Ασία, καιγόταν από άκρη σε άκρη και στο λιμάνι της βρίσκονταν αγκυροβολημένα 6 εμπορικά πλοία. Δύο Γαλλικά, δύο Ιταλικά, ένα Αμερικανικό και ένα Ιαπωνικό. Από αυτά, Ιταλοί και Γάλλοι αρνήθηκαν να δεχθούν όσους δεν είχαν πιστοποιητικά ξένης υπηκοότητας.

Ο Ιάπωνας πλοίαρχος Norito του πλοίου «Tokei Maru», σε μια μοναδική πράξη αυτοθυσίας και με αλλεπάλληλα δρομολόγια, οδήγησε χωρίς διακρίσεις, ανθρώπους που κινδύνευαν, σε ασφαλή λιμάνια της Ελλάδας. Συγκεκριμένα έκανε πέντε δρομολόγια από τη Σμύρνη προς τη Μυτιλήνη, τη Θεσσαλονίκη, τη Χίο και τον Πειραιά, μεταφέροντας 4.500 πρόσφυγες. Έλληνες και Αρμένιους, κυρίως γυναικόπαιδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πλοίαρχος Norito έριξε το πολύτιμο φορτίο του πλοίου στη θάλασσα, προκειμένου να μπορέσει να σώσει όσο περισσότερες ζωές μπορούσε.

Το πλοίο «Tokei Maru» είχε ναυπηγηθεί το 1892 στο Newcastle της Αγγλίας και αποσύρθηκε το 1931.


Σχολείο για όλους Τokei Maru

Στη Θεσσαλονίκη, από το 2016, υπάρχει αναρτημένη τιμητική πλακέτα στον χώρο του επιστημονικού σωματείου «Include» στην Τριανδρία. Όπου λειτουργεί με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το «Σχολείο για όλους Τokei Maru», για παιδιά με αναπηρία και προσφυγόπουλα.

Τα μέλη του Διεπιστημονικού Δικτύου Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής «Include» πρωτοστατούν στην έρευνα για την πορεία και τη δράση του πλοίου Tokei Maru στη Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922.


Μικρού μήκους ταινία

Η ομώνυμη μικρού μήκους ταινία animation του Ζάχου Σαμολαδά, «Tokei Maru», ενώνει την ιστορία με τη μυθοπλασία και την Ελλάδα με την Ιαπωνία. Σε έναν φόρο τιμής στον άνθρωπο αυτό που προσπερνώντας κώδικες και τον παραλογισμό της βίας, αντιμέτωπος με τη φωτιά, την απάθεια των Δυτικών και τον τρόμο των αθώων, έκανε μια μοναδική πράξη ηρωισμού.

Το animation και η σκηνοθεσία είναι του Ζάχου Σαμολαδά, τη μουσική έγραψε ο συνθέτης Ryan Camus και τη μετάφραση στα Ιαπωνικά έκανε η κα Μίο Κομπαγιακάουα.

Δείτε παρακάτω την ταινία animation «Tokei Maru»…


Διαβάστε επίσης: Ποντιακό λεξικό έφτασε μέχρι την Ιαπωνία

Μοιραστείτε το