Κρατάει γερά ο Ιμάμογλου

Μοιραστείτε το

Μπροστά κατά 3% βρίσκεται ο εκδιωχθείς δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές του Ιουνίου. Έναντι του υποψηφίου, Μπιναλί Γιλντιρίμ, του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) του προέδρου Ερντογάν.


Η ακύρωση των εκλογών

Να θυμίσουμε πως το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ) της Τουρκίας επιδιώκει μέσα από επαναληπτικές εκλογές, να ανατρέψει την ήττα του από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Η οποία ήττα προέκυψε στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, που διεξήχθησαν τον περασμένο Μάρτιο.

Οι Τουρκικές αρχές ακύρωσαν το αποτέλεσμα των εκλογών, έπειτα από τις ενστάσεις που κατέθεσε το ΑΚΡ για παρατυπίες. Βάζοντας τέλος στη θητεία του Εκρέμ Ιμάμογλου στον δημαρχιακό θώκο, έπειτα από μόλις τρεις εβδομάδες. Κηρύσσοντας νέα εκλογική αναμέτρηση για την 23η Ιουνίου 2019….


Οι δημοσκοπήσεις

Γεγονός είναι πως ο Εκρέμ Ιμάμογλου, βρίσκεται μπροστά από τον αντίπαλο του, στη προσπάθεια να ανακαταλάβει εκ νέου τη θέση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται από πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εν όψει των επαναληπτικών εκλογών της 23ης Ιουνίου.

  • Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (11.000 ατόμων) της MAK Consulting, η οποία διεξήχθη μεταξύ 15 και 20 Μαΐου, ο Ιμάμογλου έχει προβάδισμα με ποσοστό 50,3%. Ενώ ο αντίπαλος του, Binali Yildirim (AKP), βρίσκεται στο 47%. Η δημοσκόπηση αυτή διεξήχθη για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν.
  • Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Optimar, ο Ιμάμογλου προηγείται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 52% των ψήφων. Ενώ είναι πιθανό η διαφορά αυτή να συρρικνωθεί στις 2 ποσοστιαίες μονάδες, βάση άλλης έρευνας της Optimar.

Αξιωματούχοι του AKP ελπίζουν ότι ο Ερντογάν μπορεί να αντιστρέψει την εκλογική διαδικασία υπέρ του υποψηφίου του. Επισημαίνοντας όμως, πως ο πρόεδρος ίσως να χρειαστεί να αλλάξει τον τόνο του. Μετά τη έντονη προεκλογική εκστρατεία των εκλογών του Μαρτίου.


Ενωτικό μήνυμα του Ιμάμογλου

Στέλνοντας ενωτικό μήνυμα στα εκατομμύρια κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κάλεσε τους κατοίκους της Πόλης να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους. Υποσχόμενος να είναι «Δήμαρχος όλων».

«Σας χαιρετώ όλους. Χαιρετώ τους Κουρδικής καταγωγής Τούρκους, τους Μουσουλμάνους, τους Σουνίτες, τους Αλεβίτες, τους Χριστιανούς, τους Αρμένιους, τους Έλληνες, σας χαιρετώ.

Ο λαός μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει τα ηνία της πιο όμορφης πόλης στον κόσμο. Υπόσχομαι ότι θα ξοφλήσω το χρέος μου».

Και επεσήμανε: «Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε το αίσθημα αλληλεγγύης και ενότητα που δημιούργησε η αγάπη των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτή την πόλη. Οι πόρτες μου θα είναι ανοικτές εφεξής για όλους».


Η ψήφος των Κούρδων

Η στάση των Κούρδων ψηφοφόρων θα είναι κρίσιμη στις εκλογές της 23ης Ιουνίου. Καθώς οι Κούρδοι αποτελούν το περίπου 15% του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης, ήτοι των 15 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Σύμφωνα με φιλοκυβερνητική εταιρεία δημοσκοπήσεων, στις εκλογές του επόμενου μήνα, ρόλο κλειδί θα παίξουν οι Κούρδοι ψηφοφόροι στην Κωνσταντινούπολη. Καθώς αποτέλεσαν την πλειονότητα των ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν τον περασμένο Μάρτιο.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP δεν κατέβασε υποψήφιο στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Κούρδοι να ψηφίσουν τον Ιμάμογλου. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι θα στηρίξουν τον Ιμάμογλου τον Ιούνιο. Όμως και το κυβερνών AKP απολαμβάνει κάποια Κουρδική στήριξη και θα επιδιώξει να την αυξήσει στις επαναληπτικές εκλογές.


Ποιος είναι ο Ιμάμογλου

Ποντιακής καταγωγής και Ελληνόφωνος είναι υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Γεννημένος το 1970 στο χωριό Πλάτανα (τουρκικά: Akçaabat) της Τραπεζούντας. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, πριν ξεκινήσει να εργάζεται κατασκευαστική επιχείρηση, της οικογένειας του.

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Ενώ μπήκε στην πολιτική το 2009 και έγινε δήμαρχος μία μικρής επαρχίας το 2014.

Στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου κατάφερε να «κατακτήσει» ένα από τα προπύργια εξουσίας του Ερντογάν. Κερδίζοντας τον εκλεκτό του Τούρκου προέδρου, τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η καμπάνια του για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη σεμνότητα και δουλειά. Κατάφερε (όπως φαίνεται από το πρώτο αποτέλεσμα) να κερδίσει την εμπιστοσύνη πολιτών διαφορετικών πολιτικών και θρησκευτικών φασμάτων.

Τονίζοντας:

«Τα μέσα ενημέρωσης, και δη τα κρατικά, απέχουν πολύ από το να είναι δίκαια. Αλλά έχουμε τα social media, τα οποία είναι ένας ανέγγιχτος τομέας, έως τώρα.

Το μεγαλύτερο όμως όπλο μου είναι μία μέθοδος επικοινωνίας χιλίων ετών. Το… από στόμα σε στόμα».


Τέλος, ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει κάτι κοινό με τον Ερντογάν. Την αγάπη για το ποδόσφαιρο. Στα νιάτα του έπαιζε ποδόσφαιρο σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο, ενώ έχει ενεργό συμμετοχή στην ομάδα της Τραμπζονσπόρ.


Μοιραστείτε το