Να σταματήσει ο Ερντογάν τις προκλητικές δηλώσεις

Μοιραστείτε το

Μια ιδιαίτερα ανιστόρητη και προκλητική αναφορά στον Ποντιακό Ελληνισμό είχε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κερασούντα, ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία.

«Να σταματήσει ο Ερντογάν τις ανιστόρητες και προκλητικές δηλώσεις»


Η Κερασούντα και οι συμμορίες των Ποντίων

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν μερικές ημέρες, προέβει σε ανιστόρητες και προκλητικές δηλώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό, από την Κερασούντα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Αυτά τα πάτρια εδάφη είχαν κατατροπώσει τις συμμορίες των Ποντίων. Πιστεύω ότι η Κερασούντα θα κάνει κόλαση την πατρίδα στους κλακαδόρους του όρους Καντίλ (σ.σ. Κούρδους) και στους Γκιουλενιστές»


Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού

Οργισμένη απάντηση εξέδωσε το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού». Με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, κατά την προεκλογική ομιλία του στην Κερασούντα, ότι «αυτά τα πάτρια εδάφη είχαν κατατροπώσει τις συμμορίες των Ποντίων».

Το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού» καλεί τον Ερντογάν και τα στελέχη της κυβέρνησης του…

«Να σταματήσουν με ανιστόρητες όσο και προκλητικές δηλώσεις, να προκαλούν τους απογόνους, 2.000.000 εκατομμυρίων θυμάτων της πολιτικής της Γενοκτονίας των Νεοτούρκων και των Κεμαλιστών.

Να συμβιβαστούν επιτέλους με το ιστορικό τους παρελθόν και να ζητήσουν συγγνώμη για τα όσα τραγικά οι πρόγονοί τους έπραξαν σε βάρος των προγόνων μας, για να απαλλαγούν από το βάρος των εγκλημάτων των προγόνων τους».

Ήταν πράξεις Γενοκτονίας

Το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού» υπενθυμίζει ότι η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, ομοφώνως αναγνώρισε ως πράξεις Γενοκτονίας, τα όσα την περίοδο 1914-1922 συνέβησαν αρχικά από τους Νεότουρκους και στη συνέχεια από τους Κεμαλιστές, σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης των 353.000 θυμάτων.

Αναφέρει επίσης ότι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2006, στην ετήσια έκθεσή του για την πρόοδο της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρητά επισημαίνει ότι θα πρέπει να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν. Και να αναγνωρίσει ότι όσα συνέβησαν την περίοδο 1914-1922, σε βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου, αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας.

«Οι Τούρκοι να αναγνωρίσουν τα εγκλήματα των προγόνων τους»

Επίσης, υπενθυμίζει πως με βάση τις προφορικές μαρτυρίες συγγενών και συμπολιτών που διασώθηκαν από την πολιτική των Γενοκτονιών, χιλιάδων αθώων θυμάτων που έπεσαν θύματα Γενοκτονίας, των διπλωματικών εγγράφων και ντοκουμέντων Ελληνικών και ξένων χωρών, που επιστήμονες, ερευνητές, δημοσιογράφοι και συγγραφείς, έφεραν στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το άρθρο 2 της σύμβασης του 1948 του ΟΗΕ αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας.


Διαβάστε επίσης: Υποχρέωση όλων να μιλάμε

Μοιραστείτε το