Νέα Κερασούντα – Πρέβεζας

Μοιραστείτε το

Η Νέα Κερασούντα είναι ένα χωριό το οποίο ιδρύθηκε από Πόντιους πρόσφυγες το 1924. Βρίσκεται στον νομό Πρέβεζας, κοντά στον κόμβο που συνδέει την Άρτα με την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα. Χωριό απλωμένο σε πεδινή έκταση με καλλιέργειες, ανήκει στον Δήμο Φιλιππιάδας και αριθμεί πάνω από 1000 κατοίκους.

Οι φυσικές ομορφιές του χωριού είναι πολλές: φάρμα αγρίων ζώων, πηγές, ο ποταμός Λούρος και άλλες. Ενώ η ακρόπολη του Βουχετίου και το Φρούριο των Ρωγών είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ευρύτερης περιοχής είναι η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Ηλιοβουνίων.

Χωριό προσφύγων

Η Νέα Κερασούντα αποτελεί ένα από τα 4 Ποντιακά χωριά προσφύγων, που ιδρύθηκαν την περίοδο εκείνη στον νομό Πρέβεζας. Τα άλλα τρία χωριά είναι η Νέα Σαμψούντα, η Νέα Σινώπη και ο Αρχάγγελος.

Η καταγωγή των περισσότερων από τις 50 με 60 οικογένειες που ήρθαν τότε στην περιοχή, ήταν από την Κερασούντα του Πόντου και τα περίχωρα της και από το Πουλατζάκ.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν και χάρη στην ομαλή συνεργασία ντόπιων και προσφύγων, η Νέα Κερασούντα γνώρισε μεγάλη οικονομική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η πορεία του χωριού είναι αξιοθαύμαστη όλα αυτά τα χρόνια. Καθώς οι κάτοικοι του πρωτοστάτησαν και συνεχίζουν να πρωτοστατούν δημιουργικά και πολιτισμικά. Με αποτέλεσμα η Νέα Κερασούντα να αποτελεί παράδειγμα για όλη την περιοχή.

Στις μέρες μας

Το χωριό στις μέρες μας δεν είναι αμιγώς Ποντιακό, καθώς ντόπιοι Ηπειρώτες εμφιλοχώρησαν, με την πάροδο του χρόνου, στους κόλπους της κοινότητας. Αποτέλεσμα αυτού η Νέα Κερασούντα αποτελεί σήμερα ένα «αμάγαλμα πολιτισμών». Χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται η Ποντιακή της ταυτότητα και κληρονομιά.

Η συμβίωση των Ποντίων με τους άλλους κατοίκους είναι αρμονική. Όλοι μαζί προχωρούν μπροστά και δίνουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο πολιτιστικός Σύλλογος

Ο Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας ιδρύθηκε το 1973. Από τότε πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού Πρεβέζης και της ευρύτερης περιοχής. Στους κόλπους του δραστηριοποιούνται:

  • Χορευτικά τμήματα
  • Τμήμα εκμάθησης Ποντιακής λύρας
  • Ποντιακή Χορωδία

Ο αγώνας για την διατήρηση της Ποντιακής κουλτούρας και της Ποντιακής παράδοσης είναι επίμονος και σκληρός. Διότι η απόσταση που χωρίζει την Νέα Κερασούντα από την πλειονότητα των αδελφών Ποντίων είναι μεγάλη.

Γι’ αυτό και η απορία ορισμένων… όταν μαθαίνουν ότι στην Ήπειρο διαμένουν Πόντιοι!

Κύριο πρόβλημα του χωριού, όπως προαναφέρθηκε, είναι η μεγάλη απόσταση που το χωρίζει από τα μεγάλα κέντρα των αδελφών Ποντίων. Αυτός είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την πολιτιστική συνέχεια και αυτό πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα μέλη των Ποντιακών Ομοσπονδιών.

Γιατί έχουν ανάγκη οι Πόντιοι της Ηπείρου, από την αρωγή και την βοήθεια των μεγάλων Ποντιακών πυρήνων!

Μοιραστείτε το