Ντοκιμαντέρ «19.5.1919»

Μοιραστείτε το

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «19.5.1919» είναι ένα συγκινητικό οδοιπορικό στον Πόντο. Με θέμα τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Πρώτη προβολή το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, στο Μόναχο


Σχετικά με το Ντοκιμαντέρ

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «19.5.1919» είναι μια παραγωγή της «Hellas TV Foto & Film» σε συνεργασία με την «Bayern Films». Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στον Εύξεινο Πόντο και συγκεκριμένα στην Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Ορντού και Κερασούντα. Ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο δημιουργός του, κ. Φώτης Μάραντος, αν και δεν είναι Πόντιος, συγκινημένος όμως από την ιστορία των Ποντίων, με προσωπικό κόστος και χρόνο, δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο δημιουργός δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι σφάχτηκαν και θανατώθηκαν όχι 353.000 Πόντιοι, αλλά 353.000 Έλληνες του Πόντου. Αυτό και μόνο μας κάνει όλους υπόχρεους να κινητοποιηθούμε

Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε πως με το να κάνουμε μόνο εκδηλώσεις με χορούς και τραγούδια, στις οποίες συμμετέχουμε μόνο εμείς, δε θα κερδίσουμε απολύτως τίποτα.

Η εσωστρέφεια ποτέ μα ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν. Μόνο αν γίνουμε εξωστρεφείς και ανοιχτούμε στους άλλους, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε το σεβασμό και την αναγνώριση».


Η ιδέα για την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ έπεσε στο τραπέζι τον Μάιο του 2018, ενώ ο σχεδιασμός ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Τον Ιανουάριο του 2019 βρέθηκε μια μικρή χρηματοδότηση από ιδιώτες και τον Φεβρουάριο ξεκίνησαν τα γυρίσματα.

Το «19.5.1919» έχει γυριστεί στη Γερμανική γλώσσα. Καθώς στόχος είναι η συμμετοχή του σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ, κυρίως στη Γερμανία. Με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του Γερμανικού και του Γερμανόφωνου κοινού.

Όμως ενδιαφέρον υπάρχει για τη προβολή του ντοκιμαντέρ «19.5.1919» και σε άλλες χώρες (Ελλάδα, Αυστραλία κ.α.).


Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου – Μόναχο

Η «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» του Μονάχου είναι το παλαιότερο συνεχόμενο πολιτιστικό γεγονός του είδους του, στη Γερμανία.

Κάθε χρόνο η «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» προσκαλεί για δέκα ημέρες τους κατοίκους του Μονάχου στο Gasteig (Φιλαρμονική). Κατά τη διάρκειά του προβάλλονται 15-20 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ από Έλληνες δημιουργούς. Ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται διαλέξεις, συναυλίες και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

Το ντοκιμαντέρ «19.5.1919» θα λάβει μέρος στο φετινό «33o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου» στο Μόναχο και θα προβληθεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 στις 15.00, μαζί με τις ταινίες μικρού μήκους.

Gasteig, αίθουσα Carl-Amery-Saal
Rosenheimer Str. 5, 81667 München

Δείτε παρακάτω το video – trailer του ντοκιμαντέρ «19.5.1919»

Μοιραστείτε το