Ο Μύθος του Άγιου Βασίλη

Μοιραστείτε το

«Άγιος Βασίλης έρχεται… από τη Καισαρεία» – Πολύ σωστά, τα κάλαντα του λαού μας προσδιορίζουν τον τόπο καταγωγής και διακονίας ενός πραγματικού ανθρώπου του Θεού. Ο οποίος έγινε παγκόσμιο σύμβολο αγάπης και προσφοράς.

Ο Άγιος Βασίλης των Δυτικών, ουδεμία σχέση έχει με τον δικό μας Άγιο Βασίλειο


Ο Άγιος Βασίλης

Χάρη στον Άγιο Βασίλη, η ανθρωπότητα για λίγες ημέρες αλλάζει ύφος, γίνεται πιο ανθρώπινη και πιο χαρούμενη. Ο Άγιος Βασίλης λοιπόν ΥΠΑΡΧΕΙ με την έννοια ότι αν και δεν ζει σωματικά, το πνεύμα του περιτριγυρίζει τις καρδιές μας, κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Ο Άγιος Βασίλης είναι σίγουρα ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών

Η εικόνα του παππούλη με τα κόκκινα και την άσπρη γενειάδα είναι από τις πρώτες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. Άραγε ο «Ελληνικός» Άγιος Βασίλης φοράει κι αυτός κόκκινα και μοιράζει δώρα;

Ο Άγιος Βασίλης όπως τον ξέρουμε σήμερα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε διαφήμιση γνωστού αναψυκτικού. Η φιγούρα της διαφήμισης φορούσε κόκκινη στολή και είχε άσπρη γενειάδα. Ενώ στη πλάτη κουβαλούσε σάκο με δώρα. Ο κόσμος ταυτίστηκε με το γεγονός πως αυτός είναι ο Άγιος Βασίλης.

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο Santa Claus «φέρνει» τα δώρα στα παιδιά στις 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή τα Χριστούγεννα. Στη χώρα μας (τα παλιότερα χρόνια ειδικά) η πλειοψηφία περίμενε τα δώρα από τον Άγιο Βασίλη την Πρωτοχρονιά. Ημέρα την οποία τιμάει η εκκλησία τον Άγιο Βασίλειο.


Μέγας Βασίλειος – Ο δικός μας Άγιος Βασίλης

Η αλήθεια είναι πως η γνωστή φιγούρα που γνωρίσαμε ως Άγιο Βασίλη, ουδόλως ανταποκρίνεται στην Ελληνική παράδοση. Διότι ο «δικός μας» Άγιος Βασίλης, κατάγεται από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας.

Ο Ορθόδοξος Άγιος Βασίλης ούτε με δώρα έχει σχέση, ούτε με έλκηθρα, ελάφια και καμινάδες…

Ο Άγιος Βασίλης γνωστός και ως Άγιος Βασίλειος ο Μέγας ήταν μία ασκητική μορφή που έζησε από το 330 μέχρι το 379 π.Χ. Ήταν Έλληνας Επίσκοπος της Καισαρείας, στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Ήταν θεολόγος που υποστήριξε το Σύμβολο της Πίστεως και αντιτάχθηκε στις αιρέσεις της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας. Υπήρξε επίσης ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, που θεωρούνται προστάτες της παιδείας και της εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τον καθηγητή λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.Αλεξιαδής Μηνάς, ο Ελληνικός Άγιος Βασίλης είναι…

«Κάτι ανάμεσα στον Μέγα Βασίλειο της Καισαρείας (έναν από τους τρεις ιεράρχες) και σε ένα πρόσωπο – σύμβολο του Ελληνισμού. Που έφευγε από τα βάθη της Ασίας και έφτανε παντού: από τον Πόντο μέχρι τη Πελοπόννησο και από τη Μακεδονία μέχρι τη Κύπρο».

Ο δικός μας Άγιος Βασίλειος ο Μέγας είναι πεζοπόρος, κρατά στα χέρια του ένα ραβδί, συζητά με όλους τους ανθρώπους στο δρόμο και εύχεται καλοτυχία και καλή χρονιά. Δεν κατοικεί στον Βόρειο Πόλο, δεν έχει σάκο – ούτε ελάφια και δεν περνάει μέσα από καμινάδες για να φέρει τα δώρα.

Ο Άγιος Βασίλειος, στην εποχή του, έκανε δωρεές. Έχτισε ιδρύματα για τους φτωχούς ανθρώπους και προσέφερε πολλά στον συνάνθρωπο του.

Ο δικός μας Άγιος Βασίλης ακολουθεί τα Χριστιανικά πρότυπα και ιδεώδη. Ψιλόλιγνος, ασκητής – πεζοπόρος χωρίς ιδιαίτερες προσωπικές ανάγκες, γυρίζει τον κόσμο και μοιράζει ευχές. Παρουσιάζεται έτσι ως ένα σύμβολο της Ορθοδοξίας, για να συντηρήσει τη διαχρονικότητα και τη συνέχεια του Ελληνικού στοιχείου. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στη περιοχή της πάλαι ποτέ Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Είναι πραγματικά μια γοητευτική ιστορία…

Όπως και να ‘χει, ο μύθος του Santa Claus είναι πραγματικά μια γοητευτική ιστορία. Όμως τα παιδιά αλλά και εμείς οι μεγάλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο Άγιος Βασίλης των Δυτικών ουδεμία σχέση έχει με τον δικό μας Άγιο Βασίλειο τον Μέγα Βασίλειο. Η μνήμη του οποίου τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την 1η Ιανουαρίου.


Δείτε επίσης: Χριστούγεννα στον Πόντο

Μοιραστείτε το