Ποντιακή Διατροφή

Μοιραστείτε το

Ένα βιβλίο με τίτλο «Ποντιακή Διατροφή» που δημιούργησε ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Θωμάς Σαββίδης. 576 σελίδες με πληροφορίες για την Ποντιακή διατροφή και τη φιλοσοφία που κρύβουν οι διατροφικές συνήθειες.

Ο ρόλος των διάφορων τροφών στην εξέλιξη του πολιτισμού μας


Θωμάς Σαββίδης

Έχοντας θητεύσει στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο ερευνητής και καθηγητής του Α.Π.Θ. Θωμάς Σαββίδης είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει πολλές φορές στην περιοχή του Πόντου. Παρατηρώντας επιτόπου τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ στη συνέχεια μελέτησε συγγράμματα λογίων προσφύγων, αλλά και μαρτυρίες απλών ανθρώπων, που κουβαλούσαν στη μνήμη τους όλον εκείνο τον χαμένο πλούτο της πατρίδας τους.

Η μελέτη της Ποντιακής διατροφής είναι ένα ταξίδι στον χρόνο

Ο καθηγητής Θωμάς Σαββίδης ερευνά και μελετά για πάνω από 3 δεκαετίες την Ποντιακή διατροφή και γαστρονομία. Μέσα από πολλές οπτικές: γαστρονομική, ιστορική, λαογραφική, ετυμολογική, βιοχημική και μαγειρική. Όλη αυτή η εμπειρία και γνώση που συσσώρευσε και για να τιμήσει την ιερή μνήμη των προγόνων του, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα καλαίσθητο βιβλίο με τίτλο «Ποντιακή Διατροφή».


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας δεν αρκείται στην απλή καταγραφή συνταγών και εδεσμάτων, αλλά εξηγεί τον ρόλο των διάφορων τροφών στην εξέλιξη του πολιτισμού. Όπως και τη σημασία τους στην ανάπτυξη των ανθρώπινων σχέσεων, καθώς και τη φιλοσοφία που κρύβουν οι διατροφικές συνήθειες.

Στο βιβλίο «Ποντιακή Διατροφή» παρατίθενται λαογραφικά στοιχεία που συνδέονται με τη διατροφή και δίνουν την εικόνα μιας κοινωνίας που επιβίωσε για αιώνες χάρη στην εργατικότητα και τη δημιουργικότητα των ατόμων που την αποτελούσαν.

Πρόκειται για 576 σελίδες πυκνής πληροφορίας και γνώσης για τη δομή της Ποντιακής διατροφής και την κουλτούρα της Ποντιακής μαγειρικής. Σε σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και τις πανάρχαιες τεχνικές και την αγροτική οικονομία του Πόντου.

Τέλος, το βιβλίο «Ποντιακή Διατροφή» ξεχωρίζει για έναν ακόμη λόγο. Ο συγγραφέας αναλύει με απλό τρόπο τη διατροφική αξία των Ποντιακών συνταγών. Καθώς, ως βιολόγος και χημικός ο ίδιος, γνωρίζει και μας παρουσιάζει τις βιοχημικές ιδιότητες των πρώτων υλών και των τεχνικών της Ποντιακής γαστρονομίας!


Στοιχεία βιβλίου

  • Συγγραφέας: Θωμάς Σαββίδης
  • ISBN: 978-960-599-298-9
  • Κατηγορία: Διατροφή – Μαγειρική
  • Έτος πρώτης έκδοσης: 2020
  • Εκδότης: Εκδόσεις Κυριακίδη
  • Σελίδες: 576
  • Ενδεικτική τιμή: 53€

✔ Βρείτε το βιβλίο «Ποντιακή Διατροφή» ΕΔΩ

Μοιραστείτε το