Η Ποντιακή υπερτροφή

Μοιραστείτε το

Ποια είναι η Ποντιακή υπερτροφή! Το θαύμα της φύσης για να νιώθετε δυνατοί και υγιείς. Τι επισημαίνει ο καθηγητής της Γεωπονικής σχολής του πανεπιστημίου των Κοτυώρων;

Η διατροφική αξία των γλυκών και ζουμερών μούρων


Πετιμέζι μούρων

Στον Πόντο, κυρίως στις μεσόγειες περιοχές, κατά μήκος του ρου του Λύκου ποταμού, ευδοκιμούν οι μουριές. Τα φρούτα των οποίων αποτελούν πρώτη ύλη για πολλά γλυκίσματα, ένα από τα οποία είναι το πετιμέζι.

Σύμφωνα με τη παράδοση, το πετιμέζι μούρων αποτελεί μια πλήρη τροφή και συμπληρώνει το τραπέζι των κατοίκων του Πόντου, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Ενώ υπάρχουν απόψεις που το θέλουν ακόμα και φάρμακο σε ορισμένες γαστρεντερολογικές και ουρολογικές παθήσεις.


Φάρμακο της φύσης

Ο καθηγητής της Γεωπονικής σχολής του πανεπιστημίου των Κοτυώρων (Ordu Üniversitesi), Αλί Ισλάμ, ανέφερε ότι το πετιμέζι μούρων είναι φάρμακο για αρκετές ασθένειες. Ενώ προτείνει σε όλους να καταναλώνουν δυο κουταλιές πετιμέζι την ημέρα, για να νιώθουν δυνατοί και φρέσκοι.

Το πετιμέζι μούρων κάνει επίσης καλό στην υγεία και προτείνεται η κατανάλωσή του από μικρά παιδιά, εργάτες, αθλητές, εγκύους και θηλάζουσες μητέρες. Ενώ βοηθάει στο αίμα και στην επούλωση τραυμάτων και πληγών της στοματικής κοιλότητας.

Όσο για την τιμή του, ξεπερνά τις 50 λίρες Τουρκίας, που σημαίνει περίπου 20 ευρώ το κιλό.


Μούρα

Τα μούρα είναι ένας ευρύτερος όρος. Τον οποίο χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε στα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα μύρτιλα, τις φράουλες, τα κράνμπερι, τα μαύρα, μπλε, κόκκινα και λευκά μούρα.

Τα μούρα προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του οργανισμού όπως ο σίδηρος, η ριβοφλαβίνη, οι βιταμίνες C και Κ, το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Ενώ δεν δίνουν θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά.

Τα μούρα θεωρούνται υπερτροφή

Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, προστατεύουν από καρδιαγγειακά και πολλές μορφές καρκίνου. Περιέχουν επίσης μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών και ένα ευρύ φάσμα οργανικών ενώσεων.

Μοιραστείτε το