Ποντιακές νοστιμιές στην Άθωνος

Μοιραστείτε το

Μέσα στα πλακόστρωτα στενά της Άθωνος, στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα σε ταβέρνες και μαγαζιά, βρίσκεται ένα ιδιαίτερο – παραδοσιακό κατάστημα, το οποίο πουλάει Ποντιακά προϊόντα. Ο λόγος για το «Ραγιάν».

Το «Ραγιάν» διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε Ποντιακές λιχουδιές και παραδοσιακές συνταγές


«Ραγιάν» από το 1985

Η αγάπη του Θεόφιλου Γεωργιάδη (ιδιοκτήτη του καταστήματος) για κάθε τι που του θυμίζει τις Ποντιακές ρίζες του, τον οδήγησε στο να φτιάξει ένα μαγαζί που θα πουλάει αποκλειστικά Ποντιακές γεύσεις.

Το κατάστημα «Ραγιάν» ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη το 1985

Η ιδέα για τα Ποντιακά φαγητά ξεκίνησε όταν ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, παραγωγός στο επάγγελμα, μαγείρευε για την οικογένεια του παραδοσιακά εδέσματα, με δική του πρώτη ύλη. Στη συνέχεια, αποφάσισε στο μαγαζί όπου εργάζεται και η γυναίκα του, Ελένη Γεωργιάδου, να εντάξει την Ποντιακή κουζίνα.

«Η φιλοσοφία μας βασίζεται στη Ποντιακή παράδοση και έχει γίνει στόχος της ζωής μας, η ανάδειξη της Ποντιακής διατροφής»

Η ιδιαιτερότητα του μαγαζιού έγκειται στο ότι τα προϊόντα του είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά, κυρίως από γάλα αγελάδας. Παράγονται με παραδοσιακό τρόπο και περνάνε κατευθείαν από την παραγωγή στο εμπόριο και τη κατανάλωση.

Το «Ραγιάν» απαντάει στην ανάγκη των ανθρώπων που θέλουν να κρατήσουν τους δρόμους της παράδοσης ανοιχτούς


Από τη φάρμα στο Κιλκίς, στην Άθωνος

Το όνομα του καταστήματος «Ραγιάν» προέρχεται από την παλιά ονομασία του χωριού Βάθη, που βρίσκεται στο Κιλκίς, όπου ζει και δραστηριοποιείται σήμερα ο ιδιοκτήτης.

Στη Βάθη παράγονται τα Ποντιακά προϊόντα από τον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη και πωλούνται στο κατάστημα του, στη Θεσσαλονίκη. Στην «Φάρμα Ραγιάν» έχουν 88 κωδικούς τυροκομικών προϊόντων, που παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο.

«Για μένα η διαδικασία παραγωγής είναι ιεροτελεστία και το κάνω με λατρεία. Η Ποντιακή κουζίνα είναι καινοτόμα, έχει ιδιαιτερότητες, είναι λιτή και πρακτική»

Ο ιδιοκτήτης του «Ραγιάν» ταξίδεψε στον Πόντο και μετέφερε τις γνήσιες Ποντιακές συνταγές στο μαγαζί του, ακόμη και κάποιες που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν ξεχασμένες.

Εμπνευσμένος από τους παππούδες του, συνεχίζει να παράγει και να παρουσιάζει στο μαγαζί του ολοένα και περισσότερα Ποντιακά εδέσματα σε διάφορες παραλλαγές.


Εκλεκτά Ποντιακά προϊόντα

Η ποικιλία είναι μεγάλη. Από το κατάστημα «Ραγιάν» δεν θα μπορούσαν να λείπουν κάποιες από τις πιο γνωστές Ποντιακές νοστιμιές, τα ωτία και τα πιροσκί.

Αν επισκεφθείτε το «Ραγιάν» στην Άθωνος, βάλτε επίσης στο καλάθι σας ζυμαρικά! Γιοχάδες, υβριστόν και βαρένικα, φύλλα περέκ, μακαρίνα κ.α.

Το κατάστημα διαθέτει επίσης γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως Κεφίρ, Ξύγαλα και Υλιστόν (πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι).

Από τυροκομικά μπορεί να βρει κανείς γαΐς καπνιστό, τυρί Ραγιάν και Παρχαροτύρ (ένα ιδιαίτερο καπνιστό τυρί από αγελαδινό γάλα, με μεγάλο χρόνο ωρίμανσης). Επίσης τυρί Σάντας, Τσιορτάν, Γαΐς, Σολγούν, Πασκιτάν.

Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, το «Ραγιάν» έχει πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για εσάς. Κουλουράκια, πετιμέζι, πουρμάς και παζλαμά, ορισμένες από αυτές.

Επίσης στο «Ραγιάν» στην Άθωνος μπορείτε να βρείτε και διάφορα μυρωδικά. Ρίγανη, μαύρο τσάι, θυμάρι και δεντρολίβανο, ανάλογα με την εποχή. Μάλιστα να σημειωθεί πως στη «Φάρμα Ραγιάν» ζυμώνουν κάποια από τα τυριά τους, με αυτά τα μυρωδικά.

Το κατάστημα «Ραγιάν» θα το βρείτε
στην οδό Μπαλανού 13 στη πλατεία Άθωνος @ Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2315003907


Διαβάστε επίσης: Η Αφροδίτη Γεωργιάδου μαγειρεύει Ποντιακά

Μοιραστείτε το